50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение

...
50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение
Коментари Харесай

Камен Плочев: Най-голям преразход в бюджета на НЗОК има за интензивно лечение


50 милиона лв. годишно заплаща Здравната каса за интензивното лекуване на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета. Това сподели пред БНР шефът на НЗОК професор Камен Плочев.

34 милиона са нужни за покриване на новите 13 молекули от Мораториума за медикаментите тази година, а парите ще се обезпечат посредством отстъпките за медикаменти. „ Искаме да създадем един интервал на изследване - да забележим дали в действителност са ефикасни, в действителност ли това са нови молекули и кое ги прави толкоз скъпи ”, акцентира Плочев.

Няма предел за пациентите, които се нуждаят от лекуване с новите молекули през тази година, изясни Плочев.

В обществото погрешно се излезе със мнението, че още веднъж внасяме бариери, като даваме тези молекули на академични клиники. Никой няма да бъде лишен или да бъде разкарван стига клиниката или болничното заведение, която организира това лекуване да дава отговор на критериите, които Касата изисква за подписване на контракт за лекуване на онкологични, хематологични, ревматалогични и други болести, сподели Плочев. Освен за медикаменти, максимален преразход в бюджета на Касата има за интензивно лекуване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР