50 лева глоба грози шофьорите, чийто автомобили не са оборудвани

...
50 лева глоба грози шофьорите, чийто автомобили не са оборудвани
Коментари Харесай

Ето ги „зимните“ глоби на КАТ, по-добре си стегнете колата

50 лв. санкция грози водачите, чийто коли не са оборудвани с гуми, подобаващи за зимни условия. Ако колата има проблем с кормилото или спирачките, глобите може да скочат до 150 лв., а транспортното средство - да бъде спряно от придвижване. Проверките на полицията по пътищата в цялата страна в границите на акция " Зима " не престават.

В последния стадий от нея ще се следи главно за редовността на колите и за това дали са подготвени за придвижване при зимни условия, предава Българска национална телевизия. От пътната полиция припомнят главните правила за придвижване при зимни условия. Синоптиците чакат превалявания през почивните дни, по високите места даже и от сняг. Затова е добре всички водачи да ревизират още един път дали колите им са подготвени за път.

Хубаво е да имаме поради и какви санкции ни чакат, в случай че не съблюдаваме главните насоки на Закона за придвижване по пътищата. Първо и доста значимо изискване, с цел да не се постанова да плащаме санкции на пътя е автомобилът да е механически изправен. При каквато и да е нередовност – спирачки, кормилна уредба, всичко което може да заплаши сигурността на пътя, колата може да бъде спряна от придвижване, а водачът ще би трябвало да заплати санкция от 20 до 150 лв..

Една от главните гаранции за санкция от Пътната полиция е в случай че към момента не сте сменили гумите на колата с подобаващи за зимни условия. Между 15 ноември и 1 март наложително дълбочината на грайфера би трябвало да е не по-малко от 4 милиметра. Глобата е 50 лв. за лукса да карате с износени гуми. Гумите не е наложително да са от вида зимни, значимото е да са с изпъкнал грайфер, който да дава отговор на закона. Ако гумата има разкъсвания обаче лидерът още веднъж търпи наказания. Да създадем и още едно значимо конкретизиране, че санкцията една и съща, без значение от броя на гумите, които не дават отговор на условието.

Можете да се разделите с 20 лв. и да би трябвало да платите санкция, в случай че се презастраховате и сложите вериги или шипове на гумите, а пътят не е заснежен и няма потребност от тях. Има страни в Европа в които е разрешено карането с вериги по асфалт, само че у нас то носи санкции. Над 400 изоставени автомобила ще бъдат наложително отстранени от тротоарите и паркингите на морската ни столица. Собствениците им към този момент са осведомени за това и би трябвало да ги реалокират непринудено до 2 седмици, в случай че желаят да ги запазят.

Ако колата ви е в придвижване и в редовност, само че служителите на реда решат да отворят багажника ви и там не намерят триъгълник, пожарогасител и аптечка, напълно несъмнено е, че ще би трябвало да платите още една санкция от 20 лв.. За неизправни стъклочистачки автомобилът ви ще бъде спрян даже от придвижване. А санкцията, която ще би трябвало да платите по-късно е много солена - 150 лв.. Това е изключително значимо да си напомним, защото в идващите дни, когато се чака да вали дъжд и това дали чистачките ви работят добре ще е явно. Правилото важи с цялостна мощ без значение дали вали дъжд или сняг, припомнят от полицията.

Неизправните светлини също ще ви костват пари. 0т 20-150 лв.. 50 лв. обезпечено ще ви вземат от полицията при инспекция, в случай че сте не запомнили да пуснете светлините. Знаете, че карането с включени фарове и през светлата и през тъмната част от денонощието е наложително, а неизправността им може да наложи прекъсване от придвижване на колата.

Нека да обърнем внимание и на велосипедът, в случай че решите да го ползвате и в студеното време. Не забравяйте, че би трябвало да е в редовност. Какво значи това - наложително проверете спирачките и звънеца. Фарът и светлоотразителите също би трябвало да са в редовност, тъй като другояче колоездачите могат да понесат глоба, която е в размер от 20 до 150 лв. за неизправни спирачки или звънец и 50 лв., в случай че се движите без светлоотразител откъм гърба и работещ фар начело.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР