50 души в неравностойно положение бяха обхванати от проекта Активни

...
50 души в неравностойно положение бяха обхванати от проекта Активни
Коментари Харесай

С европари помогнаха на хора, които с години не са напускали домовете си

50 души в неравностойно състояние бяха обхванати от плана " Активни в труда на територията на общините Бяла и Долни чифлик “ на съдружие " Форум гражданско общество “, който стартира преди 19 месеца. Неговата стойност е близо 400 хиляди лв., а дейностите са финансирани по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

40 възрастни в риск – хора в обществена изолираност и с тежки болести, безработни, както и 10 лица с увреждания, бяха изведени от домовете им. С тях  работиха 12 експерти в разнообразни области. Обхванатите по плана посетиха разнообразни туристически забележителности, заяви в Областния информативен център-Варна ръководителят на плана Борислав Френчев.

Хора от общините Бяла и Долни чифлик, които рядко напущат домовете си, имаха опцията да отидат на екскурзия. Разходка с лодка по река Камчия зарадва момче и момиче с Детска церебрална парализа. Логопеди работиха с възрастни със усложнен диалект след претърпени инфаркти и инсулти.

С пари по плана бе разкрита и предоставена новаторската обществена услуга " Мобилен екип за обществена и здравна работа на терен “. Специалистите и консултантите от мобилното звено доближиха и до най-отдалечените и изолирани места и случаи, като оказваха подпомагане съгласно потребностите на потребителите на тази услуга. В плана се включиха психолози, обществени служащи, логопеди, терапевти, трудови консултанти, здравни служащи, адвокати, икономисти. Бяха подготвени 30 обществени асистенти и 5 озеленители. Със средства по плана те ще практикуват новите си специалности в продължение на 6 месеца.

В мобилната група бяха включени най-вече хора от двете общини, защото те познават локалните и могат да работят по-лесно с тях. Полза от плана имаха и настанените в обществени институции в Бяла и Долни чифлик, защото от услугите на експертите са се възползвали, с изключение на подбраните реципиенти, и останалите хора в тях.

Важен акцент по плана е и връзката с работодателите в района. Те бяха осведомени с опциите, които показва той. Бе проведена връзка с безработни и вследствие на нея някои от тях сполучливо се осъществиха на пазара на труда.

В рамките на плана бе направено и социологическо проучване на територията на общините Бяла и Долни чифлик. Оформи се проучвателен отчет и разбор на потребностите и опциите за съдействие при предложение на обществени и интеграционни услуги на територията на двете общини. След привършване на плана, посредством съглашение с кметовете на Бяла и Долни чифлик и със съдействието на съдружие " Форум гражданско общество “, експертите консултанти ще продължат своята работа.

Заснемането на филм също беше част от плана. Той сподели обществените действия, материалната база и услугите, които се оферират на лица в неравностойно състояние. Представиха се и работодатели, които оферират разнообразни благоприятни условия на пазара на труда, в това число и на представителите на целевата група по плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР