50 души се възползват в момента от новия линеен ускорител

...
50 души се възползват в момента от новия линеен ускорител
Коментари Харесай

Д-р Елена Иванова: Новият линеен ускорител на КОЦ Пловдив оп...

„ 50 души се възползват сега от новия линеен ускорител в КОЦ Пловдив, а към 20 индивида са изцяло приключили лекуването си. Това е дълъг развой, тъй като продължава към месец, месец и половина. Така че, към този момент, положителните ни упования от работата на този ускорител се оправдават. “,  заяви доктор Елена Иванова - шеф Отделение " Лъчелечение “ в Комплексен онкологичен център – Пловдив.

От края на месец септември в КОЦ – Пловдив проработи нов, последно потомство линеен ускорител. Новият уред е модел Halcyon на американската компания " Вариан “, версия 3. Това е линеен ускорител от по-ново потомство, а версия 3 на Halcyon за първи път се конфигурира в отделението по лъчелечение. Неговото предопределение, както и на другия линеен ускорител, с който разполага онкодиспансерът, е провеждането на лъчетерапия при съвсем всички типове онкологични болести. Най-често апаратът се употребява за лекуване при рак на млечната жлеза, на шийката и тялото на матката, рак на органите на главата и шията, на простатата, дебелото черво, белия дроб и тумори на мозъка, както първоначални, по този начин и метастатични. И двата линейни ускорителя са усъвършенствани за осъществяване на модулирано по интензитет лъчелечение – така наречен IMRT, и обемно модулирана ротационна терапия – VMAT. Новият ускорител е усъвършенстван и за 100% нагледно направлявана лъчетерапия, като наложителната верификация за напасване на облиците се прави преди всеки сеанс. Освен това Halcyon е оборудван и със програмен продукт " Велосити “, допускащ провеждането на приспособено лъчелечение. Halcyon има опция и за радиохирургия, само че работата по този способ се чака да стартира през идната година,  след като бъдат направени някои спомагателни измервания.

Записването и за двата линейни ускорителя в КОЦ- Пловдив става елементарно и бързо,  в приемния кабинет, в лъчетерапевтичния комплекс на бул. " Александър Стамболийски “ 2А.  Необходимо е пациентите да носят със себе си епикриза от лечебно заведение и вероятно решение на онкологична комисия за лъчелечение. В рамките на седмица след записване става планирането, изработването на лечебния проект и започването на лекуване. Лечението, както и  всички консумативи са безусловно безвъзмездни и  напълно налични за всички онкологично заболели от цялата страна, без значение от къде са ориентирани, като единственото условие към тях е да имат регистрация в КОЦ-Пловдив. 

Д-р Иванова уточни преимуществата на новия уред като акцентира, че „ спрямо стандартните линейни ускорители, Halcyon има две съществени преимущества – акуратност и експедитивност. Точността се подсигурява от това наложителното напасване на облиците преди всеки сеанс, а бързината е в действителност впечатляваща. За 8 минути един пациент е въведен в процедурното помещение, позициониран, верифициран, извършено е облъчване и е изведен от процедурното помещение. Всичко това дава опция за прекосяване на повече пациенти за по-кратко време. Освен това новият ни линеен ускорител е много по-щадящ от стандартните линейни ускорители заради една техническа специфичност – с по-малка утечка. Така се пазят по-добре прилежащите сериозни органи и се понижават страничните реакции. “  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР