50 000 са активните случаи на заразени с COVID-19 деца

...
50 000 са активните случаи на заразени с COVID-19 деца
Коментари Харесай

Учениците в Гърция се връщат присъствено в клас

50 000 са дейните случаи на инфектирани с COVID-19 деца в Гърция.
Въпреки този факт, разгръщащата се пета на вълна на пандемията и набиращия скорост нов вариант Омикрон през днешния ден децата се връщат по проект в учебните заведения след края на зимната почивка, почнала преди Коледните празници, оповестява БГНЕС.
Мненията във връзка с подновяването на образователния развой са разнопосочни.
Правителството твърди, че решението е взето поради обстоятелството, че неприсъствената форма на образование има съществени последици за душeвността и обществените умения на децата.
Опозицията предстоящо се опълчва на проектите на ръководещите, а родители и учители показват своето безпокойствие.
Притеснение буди фактът, че от Коледа досега новите случаи бележат растеж от 300%.
Имаше дни, когато записаните ноовозаразени бяха над 50 хиляди дневно. Здравните управляващи оповестяват, че в 90 на 100 от позитивните проби се открива новият вариант Омикрон, за който досега е известно, че протича по-леко, само че е доста по-заразен от своя предходник Делта.
Засега не се регистрира съществено усилване на натиска над здравната система, само че тя така и така изнемогва. На доста места има дефицит на лекари, потенциалът на болничните заведения съвсем е привършен, а интензивните отделения са претъпкани.
Ситуацията принуди държавното управление за следващ път да разгласи гражданска готовност за лекари с частна процедура. От тази седмица в границите на 15 дни експерти по патология, пулмология и анестезиология ще бъдат задължени да оказват помощ на сътрудниците си в държавните здравни структури. Към сходна стъпка държавното управление прибягна и в последните месеци на предходната година, когато здравните структури още веднъж бяха на ръба на силите си.
Заради растежа на случаите частните лечебни заведения също ще би трябвало да подкрепят страната в битката против пандемията. Здравното министерство към този момент заяви, че е постигнало контракти с частните клиники за откриване на коронавирус кревати.
Здравният бранш е измежду основните сфери, за които държавното управление готви незабавни ограничения за обезпечаване на естественото им действие, което може съществено да пострада поради бързото разпространяване на варианта Омикрон. Данни на здравното министерство демонстрират, че броят на здравните служащи, които са карантинирани поради възпаление или контакт със инфектирани, е две хиляди. Според управлението на министерството към този момент обстановката не е сериозна и системата може да издържи. Въпросът обаче остава да е "докога ".
Отварянето на учебните заведения неизбежно ще сътвори действителни предпоставки за растеж на инфекциите.
За това призна даже министърът на образованието Ники Керамеос. Пред медии самата тя съобщи, че се чака увеличение на новите случаи на ковид.
В опит да се ограничи опцията за този резултат ръководещите трансформираха наложителните за възпитаници, учители и непедагогически личен състав здравни протоколи. От началото на образователната година всички в учебните заведения вървят с маски, а неимунизираните възпитаници и учители си вършат проби два пъти в седмицата. На места ограниченията провокираха недоволството както на преподавателите, по този начин и на родителите. С довода, че единствено с непрекъснат надзор присъственото образование може да се резервира, ограниченията не бяха анулирани. Сега те ще бъдат още по-строги. Задължителните проби ще са още повече и ще обзет и имунизираните възпитаници и учители.
Председателят на Лекарския съюз Атанасис Ексадактилос съобщи, че през първата седмица след отварянето на учебните заведения ще се види дали ограниченията ще дадат упования резултат. Тогава ще се реши дали да бъдат подхванати още по-драстични ограничения.
Според някои здравни специалисти обаче връщането на децата на учебната пейка би трябвало да се забави.
Специалистите акцентират обстоятелството, че стартирането на образователната година през септември е асъдействало за увеличение на случаите от COVID-19.
Безплатните проби за учениците, обезпечени от страната, към този момент са раздадени посредством аптечната мрежа в страната. Тези, които не са съумели да се снабдят с проби, ще могат да се тестват директно преди началото на образователните часове и да влязат в класните стаи ако резултатът е негативен.
Задължителен негативен резултат от тест би трябвало да се показа в специфична платформа към този момент не два, а три пъти седмично - в понеделник, вторник и петък. Платформата издава специфична ученическа карта, която разрешава на детето да посещава учебно заведение.
При инфектиран възпитаник ще се прави ежедневно тестване на всички негови съученици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР