5 украински деца, пристигнали без родители във Варна, вече са

...
5 украински деца, пристигнали без родители във Варна, вече са
Коментари Харесай

18 300 бежанци от Украйна са настанени до днес във Варна и областта, 5 деца без родители са в приемни семейства

5 украински деца, пристигнали без родители във Варна, към този момент са настанени в приемни фамилии. Това заяви през днешния ден началника на РУО в морската столица, доктор Ирена Радева, съобщи кореспондент на Varna24.bg

По информация на регионалния шеф Благомир Коцев, че през последната седмица фрапантно е намаляла бежанската вълна към града ни, като на ден през спешния център минават сред 100 и 200 търсещи заслон и помощ украинци, до момента в който до скоро броят им беше сред 600 и 700 на ден. 

Коцев разяснява и идната метаморфоза в центъра за бежанци, който към този момент няма да се обитава под тази форма в Двореца на културата и спорта във Варна. 

Стана ясно, че филантропичната помощ ще се събира и раздава в центъра в бл. 68 в ж.к. " Чайка ", където се обитава Украинският дом. Там ще бъдат командировани чиновници на БЧК и държавни чиновници, които да оказват помощ. 

До момента в Спортна зала са съдействали към 200 доброволеца и заради огромния брой помагачи, постоянно организацията била безредна, разяснява Коцев. Именно това налагало да се сложат в ред нещата и БЧК да остане главен уредник и координатор в центъра. В ДКС офисите на центъра ще бъдат изместени на второ равнище, където ще бъде оказвана най-вече юридическа, обществена и психическа помощ при регистрация, търсене на работа и други административни нужни на бежанците от Украйна. 

Началникът на ОД Министерство на вътрешните работи Варна старши комисар Атанас Михов изясни, че бързо върви регистрацията на украинските жители във Варна. За задачата са командировани в допълнение 20 чиновници на реда, които да спомагат за това. Нито един емигрант не е върнат, работи се до момента в който има хора, посочи комисар Михов. Скоро ще бъдат пуснати и мобилни укипи от униформени, които ще записват украинците на място по тяхното престояване в домове или хотели. 

3500 са издадените досега карти за краткотрайна протекция, а обработените хора са над 7000, като измежду тях има доста деца под 14 години. Около 500 бежанци се записват на ден, а досега общо 18 300 украинци са регистрирани като настанени в разнообразни места за заслон и хотели във Варна и региона.

Областният шеф добави, че помощта от 40 лв. за настанен емигрант от Украйна в хотелите ще бъде изплащана сред 6 и 11 април. След старта на сезона ще се търси метод хората да бъдат интегрирани в обществото като се чака те към този момент да имат работа и квартира. 

Повече вижте във видеото!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР