5 трика, които могат да помогнат да се озовете в

...
5 трика, които могат да помогнат да се озовете в
Коментари Харесай

10-3-2-1-0 е най-добрият метод за заспиване

5 трика, които могат да оказват помощ да се озовете в обятията на бога на сънищата Морфей
С часове не успявате да пандизите очи. Нощите ви наподобяват на безконечен сеанс за търсене на съня. Не можете да понасяте по какъв начин будилникът ви отмерва минутите.

Ето 5 трика, които могат да оказват помощ да се озовете в обятията на бога на сънищата Морфей:

Методът 10-3-2-1-0

Популяризиран в края на 2022 година от треньора по фитнес Грег Балантайн, методът 10-3-2-1-0 се състои в основаването на нова рутина във всекидневието, тъй че да се стигне до бързо заспиване и бездънен сън. Всяка цифра дава отговор на строго несъмнено деяние.

10 значи, че 10 ч преди лягане – край с кафетата и приемането на кофеин. 3 часа преди отиването в леглото се хапва щедро за последно и се приключва поемането на алкохол. 2 ч е нужният период сред прекъсването на работа и лягането. 1 час преди затварянето на очите повече не се гледа дисплеят на телефона. И най-после постоянно би трябвало да се става едновременно и да не се вършат опити да бъдат откраднати още няколко минути за излежаване. Според Балантайн спазването на тези правила, които не изискват огромни старания, оказва помощ да се заспи по-лесно, само че и сънят да бъде по-качествен.

Цветните шумове

Положителното влияние на белия звук е проучено добре в редица проучвания за разлика от така наречен цветни шумове. Именно за тях обаче се приказва доста в последно време в обществените мрежи. И по-специално за розовия и кафявия звук. Потребителите на мрежата им приписват надали не вълшебни свойства за релаксиране, усмиряване, освобождение от напрежението, елементарно заспиване и бездънен сън. Със своята еднообразност – ромолене не листа, падащ в далечината дъжд или разбиващи се талази, розовите шумове благоприятстват дълбокия сън. Кафявите, които наподобяват екот, подкрепят по-скоро отпущането и концентрацията – неведнъж те са под формата на водопад или лятна гръмотевична стихия.

Леглото е място за сън, не за работа

Ако казусът не е подобен, е добре да се възвърне главната му функционалност, а всички други действия или съвсем всички, които се правят в спалнята, да бъдат прекратени. В това отношение пандемията изигра много отрицателна роля. По време на многочислените изолации и работата от вкъщи леглото престана да се схваща като място за отмора. Много хора замениха бюрата си с него и започнаха освен да работят там на компютрите си, облегнати комфортно на възглавниците си, само че даже да вземат участие във видеоконференции в леко полегнала поза. Експертите обаче са безапелационни, че в името на положителния сън тялото и съзнанието би трябвало да бъдат приучени още веднъж да виждат леглото само като място за отмора. И да се влиза в него единствено когато умората е победила. Вършенето на всичко останало би трябвало да бъде преместено в други стаи на жилището.

Музикален акомпанимент против кошмарите

Кошмарите също нарушават положителния сън и вършат тревожни тези, които се борят с тях. Според швейцарски учени обаче съществува техника, която оказва помощ безотказно да бъдат избягвани. Тайната се крие в един елементарен акомпанимент, изсвирен на пиано по време на съня. Изследването, оповестено в сп. Current Biology, твърди, че акомпаниментът C69 (който сплотява нотите до, ми, сол и ла) влияе по този начин, че кошмарите бързо и доста понижават. Участниците били снабдени с аудиокаски, които излъчвали акомпанимента на всеки 10 секунди сега на етапа на парадоксалния сън.
Наблюдението било осъществено върху 36-ма доброволци, страдащи от хронични кошмари, в продължение на няколко месеца. Те били разграничени на две групи. В тази, която била подложена на въздействието на акомпанимента, кошмарните сънища намалели с една трета. Проблемът обаче е, че един път прекратили постоянното изсвирване на четирите ноти, участниците последователно се прибирали към ужасните си нощни преживявания.

С по-тежка покривка се спи по-добре

При възрастните една покривка от този вид тежи до 9 - 10 кг, като оптималният вид е да е 10% от тежестта на ползващия я. Някои изпитват суматоха, че може да бъдат “смазани ” от нея, само че на други тя работи успокоително. Те се усещат под нея като в пашкул. Преди популяризирането на олекотените завивки по-старите юргани вършеха същата работа. По-тежките завивки работят релаксиращо освен за тялото, само че и за съзнанието, считат учени. Напоследък в магазините се оферират разнообразни модерни разновидности на тежки завивки.

На тип те не са обемни, само че са цялостни със стъклени фибри. В началото били употребявани с чисто лечебна цел в психиатрията, само че след това се открило въздействието им върху съня – да се борят с паниките и напрежението.

Хора, които са ги изпитвали, настояват, че казусът им към този момент не е заспиването, а събуждането, защото не им се излиза от това леговище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР