49-ото Народно събрание вече има свой председател. Това е кандидатът

...
49-ото Народно събрание вече има свой председател. Това е кандидатът
Коментари Харесай

Константин Бачийски и шепа депутати от ПП-ДБ не подкрепиха Росен Желязков от ГЕРБ. Защо?

49-ото Народно заседание към този момент има собствен ръководител . Това е претендентът на ГЕРБ-СДС Росен Желязков . Той бе определен през вчерашния ден след бурни диспути в Народното събрание.
Кандидатурата му бе утвърдена с гласовете на 136 народни представители .

Зад Желязков застанаха депутати от ГЕРБ-СДС , обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ / ПП-ДБ / и „ ИТН “ / Има Такъв Народ /. При гласуването 94 народни представители от другите политически сили в 49-ия парламент се въздържаха .

Росен Желязков. Снимка: Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията

Но освен от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Политическа партия „ Възраждане “ не поддържаха претендента на ГЕРБ-СДС Росен Желязков. Това направиха и шепа народни представители от обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

Очаквано един от тях е водачът на „ Средна европейска класа “ /СЕК/ Константин Бачийски . С отхвърли си да поддържа претендента на ГЕРБ общественикът Констатин Бачийски още веднъж потвърди, че той не се въздейства от непознато мнение и не следва партийни повели.

В дейностите си се управлява единствено и само от интереса на жителите без значение дали това опонира на политически сделки и кавалерски съглашения , каквито настояват, че са постигнали ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Преди да влезе в 48-ия парламент и в този момент в 49-ия Константин Бачийски бе общински консултант в Бургас . Още тогава той потвърди, че се води от справедливостта и е подготвен да се опълчи във всеки един миг на ръководещите , в случай че те нарушават законите или интереса на жителите.

По същия метод общественикът работи и в Народното събрание и го потвърди с гласуването си през вчерашния ден при избора на Росен Желязков за ръководител.

Константин Бачийски. Снимка: СЕК

А до избора на началник на Народното събрание се стигна след поредност от срещи сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ , по време на които те обсъждаха законодателната стратегия на новото Народно заседание. Обсъждаха и по какъв начин да бъде определен негов ръководител. В последна сметка се оказа, че са постигнали сделка Народното събрание да има собствен началник на „ ротационен принцип “ .

Тези дейности на двете обединения срещнаха сериозен публичен отзив. Редица анализатори и специалисти са безапелационни, че няма по какъв начин България да има ръководител на ротационен принцип, тъй като това опонира на Конституцията на страната . Зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев да вземем за пример разяснява, че даже и да няма несъгласие с главния закон на България, то няма по какъв начин съгласно Конституцията да има двама ръководители на Народното събрание, които да се въртят, тъй като там ясно е казано, че той е единствено един .

Преподавателят по конституционно право и някогашен парламентарен арбитър проф. Пламен Киров от своя страна разяснява още преди няколко дни, че предлагането за ротация изрично е противоконституционно .

„ Тези политици, които претендират да ръководят, не е ли редно да прочетат Конституцията, те се заклеват в нещо, което не са чели, или в случай че са го чели, не са го разбрали “ , разяснява проф. Киров.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР