49-ият парламент: Какво свършиха депутатите за малко повече от година.В

...
49-ият парламент: Какво свършиха депутатите за малко повече от година.В
Коментари Харесай

49-ият парламент: Какво свършиха депутатите за малко повече от година

49-ият парламент: Какво свършиха депутатите за малко повече от година.

В петък се проведе последното постоянно съвещание на 49-ия парламент. Депутатите работиха действително малко повече от година. Първото съвещание беше на 12 април 2023 година

За това време могат да отчетат, че към този момент са в нова постройка – Партийния дом. Успяха да гласоподават измененията в Конституцията, в които главното беше правосъдната промяна, само че тя по този начин и не беше приключена поради Закона за правосъдната власт.

България има и нов основен прокурор, само че не напълно. Иван Гешев беше заменен, само че по този начин и не се стигна до избор на нов. В момента изпълняващ функционалностите е заместникът на Гешев – Борислав Сарафов.

Не се стигна до управническо съглашение. Назначенията в множеството регулатори остават за идващото Народно заседание. Там се трансферират и законите, против които чакаме пари по Плана за възобновяване.

За първи път от три години насам депутатите одобриха бюджет в точния момент. Взеха и решение за прекъсване на вноса на съветски нефт. След доста години отсрочване се одобри и да отпадне тайната при осиновяванията.

Как се роди политическият термин „ сглобка “? Формирането на болшинство в 49-ия парламент се оказа сложна задача. „ Нямаме си доверие. Вие ни нямате и ние ви нямаме доверие ”, уточни Кирил Петков от ПП-ДБ. А водачът на ГЕРБ Бойко Борисов му отвърна: „ Преспете още един път, помислете за седмици, за месеци ”.

И въпреки зад болшинство да се схваща ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Движение за права и свободи се трансфораха в главен трети състезател. Без техните гласове конституционните ремонти нямаше да минат.

Този парламент ще се запомни и със самобитна политическа екзотика и първи ротационен ръководител. Росен Желязков трябваше да бъде заменен от човек от ПП-ДБ,

само че до ротация по този начин и не се стигна.

„ Коалиция на джентълмени с по една ръка ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Патерица на ГЕРБ ”, дефинира водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов.

„ Ние не си връткаме на ротационен принцип мнението ”, добави Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.
49-тото Народно събрание остава в историята и с нов политически термин – „ сглобка ”,
с създател Лена Бориславова. „ Пише SMS-и: „ Ще счупим сглобката и така нататък, аз сглобка не съм правил ”, уточни Борисов.
„ Не прави чест на хората да цитират персонална преписка ”, отговори Лена Бориславова.

Стъпвайки на сделката за ротация, ръководството на страната пръв пое Николай Денков. Трябваше да бъде заменен от Мария Габриел. „ Нека да опитаме и Бог да ни е на помощ ”, съобщи Христо Иванов от ПП-ДБ.

Явно Бог не чу молитвите, тъй като ротацията се провали и отиваме на следващите предварителни избори.

Основната задача която си сложиха – ремонт на Конституцията беше изпълнена. Реформата на правосъдната система, обаче, към момента боксува. А ограничението на властта на президента докара съвсем до задънена улица при избора на служебна власт. И се впуснаха да търсят отговорен.

„ Аз даже не съм взел участие в диалозите свързани с Конституцията ”, уточни Борисов.

„ Не може.Няма по какъв начин да казваш: „ Аз не знаех какво написа в Конституцията ”, сподели Петков.

„ То е ясно кой го е предложил – Христо Иванов и компания ”, дефинира ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ Ние предложихме модел, в който постоянното държавно управление продължава да работи. След съвещания с ГЕРБ и Движение за права и свободи се стигна до другия вероятен модел ”, изясни Иванов.

Скандалите и нападките в случай че не всекидневие, бяха чести. „ Казахте ми: „ Бойко Борисов и на магаре няма да се върне във властта, камо ли на бял кон. Не единствено го връщате, молите му се, обществено политическо харакири ”, уточни Нинова.

„ На никого не се молим. Българския народ не желае избори ”, отвърна Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„ Всички български жители да видят по какъв начин се избират тези хора, не да са майки и татковци на депутати ”, уточни Петков.

„ Думата харакири към този момент има ново значение – „ харакиро ”, сподели Балабанов от Има Такъв Народ.

„ Все си мислех, че има някакво дъно. Вие влезнахте в мазето на дъното ”, уточни Цончо Ганев.

Макар и без ротация Росен Желязков въпреки всичко си потегли предварително. Отстраниха го единствено ден преди последното постоянно съвещание. „ За мен беше чест да съм ръководителя на 49-ото Народно заседание ”, сподели Желязков.

За идващото постоянно съвещание ще влязат новоизбраните депутати от 50-ото Народното събрание.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР