49-годишният Петер Марки-Зай изненадващо спечели организираните от опозицията в Унгария

...
49-годишният Петер Марки-Зай изненадващо спечели организираните от опозицията в Унгария
Коментари Харесай

Кой е Петер Марки-Зай и ще успее ли да победи Орбан?

49-годишният Петер Марки-Зай изненадващо завоюва проведените от опозицията в Унгария първоначални избори със забележителна преднина пред съперниката си - социалдемократката Клара Добрев. Марки-Зай получи 56,71 % от гласовете, Добрев - 43,29 %.

Подобни първоначални избори се организират за първи път в Унгария. Шестте опозиционни партии, които досега бяха разединени, се сплотиха в поддръжката си за спечелилия в битката му против Виктор Орбан.

Решаващият глас на младите

" Днес променихме и опозицията ", сподели Марки-Зай и акцентира, че опозицията може да победи Орбан единствено в случай че е обединена. " Изходът не е нито вляво, нито вдясно, а единствено напред ", добави той. Двамата с Добрев споделяли мнението, че съюзът на опозицията е нерушим.

" Това е гражданска война на дребните хора ", посочи Марки-Зай. Неговата победа в първичните избори се дължи най-много на поддръжката на младите - междинната възраст на гласоподавателите му е под 40 години. Предимството на Марки-Зай е, че като реакционер, уверен католик и татко на седем деца той би могъл да завоюва тези гласоподаватели, които са с консервативни настройки, само че към този момент не са уверени в ръководството на Орбан.

Марки-Зай би могъл да се хареса и на левите гласоподаватели

Същевременно той не пренебрегва и левите гласоподаватели от огромните градове, защото неговият консерватизъм не изключва неприкритост към света, приемливост и податливост към взаимни отстъпки.

Марки-Зай е приключил стопанска система, електротехника и история. От 2004-а до 2009-а година е живял със фамилията си в Канада и в Съединени американски щати. Влиза в политиката едвам през 2018-а година. Тогава печели, също изненадващо, кметските избори в град Ходмезьовашархей. Дотогава регионът е считан за бастион на партията на Орбан " Фидес ". На идната година Марки-Зай затвърждава успеха си. Той дава обещание, че ще анулира противоречивите закони на Орбан и да вкара еврото в Унгария.

Уязвимостта на Клара Добрев

Активността по време на първичните избори бе рекордно висока: в гласуването се включиха 662 016 души. В първия тур на първичните избори в края на септември присъединяване взеха 633 811 жители. Високият брой участници надвиши упованията на уредниците.

Петима претенденти се включиха в конкуренцията. Клара Добрев, която е родена в България, а от 2019-а година е заместник-председателка на Европейския парламент, победи в първия тур на първичните избори с 35 % от гласовете. По време на акцията тя изтъкваше, че има повече политически опит от Марки-Зай. Но неин минус се оказа бракът ѝ с някогашния маджарски министър председател Ференц Гюрчани, който дава значително благоприятни условия на Орбан да я нападна.


Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР