48-ото Народно събрание прие на второ четене изготвените и внесени

...
48-ото Народно събрание прие на второ четене изготвените и внесени
Коментари Харесай

ДПС поправи със закон голяма несправедливост с трудовия стаж на репресираните

48-ото Народно заседание одобри на второ четене направените и импортирани от Парламентарната група на Движение за права и свободи ремонти в Кодекса за обществено обезпечаване.

С тях времето, през което репресираните от тоталитарния режим са прекарали в затвори и трудови лагери, ще се счита за трудов стаж.
Това е морална реабилитация на тези герои, които са съдействали за определяне на демокрацията в България, съобщи зам.-председателят на обществената комисия в Народното събрание Севим Али

Отделно, наборната военна работа ще се зачита за „ автентичен застрахователен стаж “ при пенсиониране на лица навършили 67 години, на които не им доближава 2 години застрахователен стаж.

Справедливостта спечелва! – написа във Facebook Севим Али. И особено благодари на най-големия обществен специалист в България и дълготраен народен представител от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов за правенето на закона.

Ето целия пост на народния представител Севим Али:

Справедливостта спечелва!
Току що на съвещание в Народното събрание, по предложение на ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА Движение за права и свободи в Закон за изменение и допълнение в Кодекса за обществено обезпечаване ОКОНЧАТЕЛНО на второ гласоподаване беше признато:

1. Наборната военна работа да се зачита за – „ Действителен застрахователен стаж “ при пенсиониране на лица навършили 67 години, на които не им доближава 2 години застрахователен стаж с цел да се възползват от правата си произлизащи от чл.68, алинея 3 от КСО, а точно да са навършили 67 години и да имат 15 години автентичен застрахователен стаж!

2. На лицата по чл.7 от Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица,които без съд и присъда са лежали в затвори, лагери и трудововъзпитателни общежития досега това време се признава за трудов стаж. След приемането на Закона тези лица при пенсиониране ще могат да се възползват от този интервал като застрахователен стаж, нещо което до момента не беше допустимо!Преди всичко останало става въпрос за морална реабилитация на тези герои, които са съдействали за определяне на Демокрацията в България!

Благодарност към доктор Хасан Адемов за експертизата и съдействието при правенето на законопроекта!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР