48% от българите смятат, че противоепидемичните мерки в страната са

...
48% от българите смятат, че противоепидемичните мерки в страната са
Коментари Харесай

Тренд: 76% от българите убедени, че трябва да носим маски. 30% искат по-строги мерки, 15% - по-леки |

48% от българите считат, че противоепидемичните ограничения в страната са задоволителни, 30% желаят да са по-строги, 15% - да се облекчат. Това демонстрира изследване на " Тренд ", направено измежду 1001 пълнолетни от 2-ри до 10 ноември по поръчка на в. " 24 часа ". През май едвам 11% са желали по-строги ограничения. Тогава 39% са считали, че ограниченията би трябвало да бъдат по-леки.

Основният метод за предотвратяване на българина остава  миенето на ръце  и се регистрира нарастване през ноември по отношение на април  – 93% към 92%. През ноември се регистрира повишение на каузи на хората, които заявяват, че носят защитни маски – 88% към 70% през април. 82% показват, че съблюдават отдалеченост при общуването с хората, а 14% - че не съблюдават такава. 79% от хората заобикалят събирането с доста хора. 37% пият витамини/хранителни добавки, а 70% употребяват дезинфектанти по-често.



Делът на работещите от у дома през месец ноември е по-нисък от този по отношение на април - 18% по отношение на 35%.

Отчита се повишение на поддръжката във връзка с наложителното носене на маски - 76% през ноември по отношение на 64% през април. Н амалява поддръжката за затваряне на всички заведения за хранене, питейни заведения, фитнеси и други места с повече хора. 36% от хората поддържат тази мярка през ноември, 82% - през април.

По отношение на необятно коментираната тематика със затваряне на детски градини, учебни заведения, университети , 31% поддържат затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят учебните заведения напълно за възпитаници от 1. до 12. клас желаят 28%, а 57% не споделят това мнение. Детските градини и тяхното затваряне са надлежно с 25% поддръжка.

Особено ниски равнища на поддръжка се регистрира във връзка с възбрана на жителите да се разхождат в паркове и градини, възбрана за пътуването с автомобил отвън града, в който живеят, да се излиза от вкъщи единствено с декларация за причина за излизането. Едва 12% от българите считат, че би трябвало да се забрани на жителите да излизат от вкъщи си като се изключи вървене до магазин, аптека или до работа. Този дял през април е срещаше поддръжка от 55% от българите.

26% от българите показват, че ще се имунизират , в случай че има ваксина, а 45% - не. Жените са по-колебливи в решението си от мъжете.

Спад в опасенията по отношение на месец април се регистрира във връзка с дефицит на хранителни артикули (25% през ноември по отношение на 42% през април), консумативи за дома (20% по отношение на 33% през април), горивата по бензиностанциите (15% през ноември по отношение на 25% през април). По отношение на медикаментите 41% имат такива опасения през ноември, а през април - половината от българите.

През ноември българите се усещат по-сигурни за работните си места по отношение на април. Липса на опасения за работните си места имат 35% от хората през ноември, до момента в който през април делът е 25%.

Увеличил се е доста делът на хората, които показват, че нямат спестявания – 42% през ноември по отношение на 24% през май. Намалели са дяловете по отношение на предходните проучвания на хора, които заявяват, че могат да изкарат един или повече месеци със своите спестявания, в случай че са без приходи.

Запазват се високи дяловете на хората, които показват, че множеството време прекарано у дома въздейства негативно върху общото им физическо и психическо положение – 45% през ноември по отношение на 52% през май и 47% през април. Едва 6% показват, че множеството време у дома въздейства позитивно върху общото им физическо и психическо положение.

Намалял е делът на хората, които считат, че в по-кратък период ще се върнем към естествения си метод на живот по отношение на месец май тази година. Значително увеличение на каузи на хората, които не могат да преценяват - 30% по отношение на 9% през май. За 28% от хората ще бъде належащо повече от една година, с цел да се върнем към естествения си метод на живот.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР