47-ото Народно събрание е оставило в правилника си вратичка, през

...
47-ото Народно събрание е оставило в правилника си вратичка, през
Коментари Харесай

Депутатите си запазиха вратичката за безплатен паркинг

47-ото Народно заседание е оставило в правилника си " малка врата ", през която да заобиколи решението на Столичния общински съвет от предходната година за възбрана на безплатния паркинг пред постройката му. За това сигнализираха в сряда общинският консултант от гражданската самодейност " Спаси София " Борис Бонев, Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация и депутати от " Демократична България ".

Проблемът

В правилника на сегашния парламент е непокътнат текст от правилника на 46-ото Народно заседание, който разрешава на ръководителя му да дефинира зони за сигурност към постройката на Народното събрание, с което депутатските коли заобикалят наредбите за платено паркиране в " синя зона ". Тогава ръководителят на Народно събрание Ива Митева разгласи зоната към катедралата като зона за сигурност и по този начин на процедура тя остана паркинг.

" Около постройките на Народното събрание се отбелязват зона за сигурност според Закона за събранията, митингите и манифестациите и зона за защита след координиране с Министерството на вътрешните работи под разпореждането на ръководителя на Народното събрание ", споделя противоречивият текст, който е останал и в правилника на сегашния парламент.

В изявление за " 24 часа " новият ръководител на Народното събрание Никола Минчев уточни в сряда, че в случай че регионът към катедралния храм " Св. Александър Невски " стане пешеходна зона, депутатите ще се лишат от паркинга си. Дотогава обаче депутатите ще могат свободно да паркират към постройката на Народното събрание, въпреки че още през лятото на 2021 година Столичният общински съвет реши друго.

Реакции

" Узурпирането на обществените пространства от Народното събрание продължава. Събранието нелегално се разпорежда с общинската благосъстоятелност и отхвърля да съблюдава разпоредбите, които важат за жителите и бизнеса. Депутатите са си завзели стотици паркоместа в центъра, без да заплащат за тях. Защо се спори дали към най-красивия и свят знак на София да бъде безвъзмезден депутатски паркинг или пешеходна зона за хората? За нас това е цивилизационен избор ", разяснява във Facebook общинският консултант Борис Бонев.

За почистване на паркинга от коли се разгласи и депутатът от Демократична България и някогашен общински консултант Владислав Панев.

" В последна сметка не е добра концепция да има по-равни от другите. Затова считам, че не би трябвало депутатите да се употребяваме с привилегии в това отношение. Напротив, паркирането в София би трябвало да бъде по-недостъпно, тъй че да се подтикват останалите форми на публичен превоз, в това число и от страна на народните представители. Аз и през днешния ден пристигнах с метрото на работа и не виждам какъв проблем е това за който и да било от сътрудниците ", сподели Панев.

И общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера разгласи, че паркингът е противозаконен.

" Това е противозаконен паркинг, който е самостоятелен като зона за защита. Зона за сигурност може да има до 20 метра към Народно събрание. Депутатите не желаят да се откажат от една привилегия ", сподели той, представен от бТВ.

Предисторията

През юни предходната година градският парламент на София с съвсем цялостно единогласие гласоподава общината да приключи настоящия от 2007 година контракт с Народното събрание за така наречен депутатски паркинг на площад " Александър Невски ". Дотогава Народното събрание ползваше 105 паркоместа сред храм-паметника и постройката на Народното събрание, за които плащаше на общината по 100 лева без Данък добавена стойност месечно. Тези места трябваше да станат част от синята зона на Столичната община, която ще бъде увеличена с до 50 паркоместа към църквата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР