47 650 младежи бяха допуснати до държавния зрелостен изпит. Явиха

...
47 650 младежи бяха допуснати до държавния зрелостен изпит. Явиха
Коментари Харесай

Анулираха 9 писмени работи на зрелоостници в 5 града на матурата по БЕЛ

47 650 младежи бяха позволени до държавния зрелостен изпит. Явиха се 45 889 от тях, което е 96,3 % от общия брой позволени.

Изпитният вид бе генериран в 5:45 часа в МОН измежду близо 6 милиона комбинации. Министърът на образованието проф. Сашо Пенов пожела на зрелостниците:

" Успех, успокоение и разсъдък за зрелостниците, също по този начин и успокоение за техните родители и за всички заинтригувани към тях, които дружно с тях претърпяват днешния ден. Убеден съм в техните умения, уверен съм, че те ще се показват добре, тъй като дългия интервал на утайване на познания ще даде своите резултати. На добър час на всички! ".

Теглене на изпитния вид за матурата по БЕЛ в МОН
Снимка: МОН

" Пътят на посвещаването в любовта " беше тематиката, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху " Посвещение " на поетесата Петя Дубарова на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората опция беше есе на тематика " Живот в мрежата ". Младежите имаха 120 минути, с цел да основат текст с размер до четири страници.

Снимка: МОН

Съчинението постоянно се написа върху изучавана творба. То допуска зрелостниците да разкодират основните думи в заглавието и да интерпретират заложената тематика по отношение на текста. От тях се чака да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства в творбата.

Темата за есе не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания.

В първата част на матурата по български език и литература се натъртва върху използването на книжовните правила и четенето с схващане. Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни творби и дарба за тяхното пояснение. В една от дилемите се очакваше зрелостниците да открият тематиката в неизучавана творба, а в друга - да съпоставят интерпретацията на една и съща тематика в изучаван и в неизучаван текст ( " Молитва " на Атанас Далчев и " Молитва " на Борис Христов " ).

Максималният брой точки от изпита е 100, а с цел да се смята той за изискан, учениците би трябвало да са получили най-малко 30. Резултатите от изпита ще бъдат оповестени до 9 юни.

На 23 май следва да се организира втората наложителна матура - по профилиращ предмет. На същата дата учениците от професионалните гимназии ще положат изпит за придобиване на професионална подготовка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР