46-ото Народно събрание ще е още по-особено. Има надежди и

...
46-ото Народно събрание ще е още по-особено. Има надежди и
Коментари Харесай

ИТН са готови с кабинет преди преговорите

" 46-ото Народно заседание ще е още по-особено. Има очаквания и се надявам да се избере кабинет ". Това сподели Ива Митева, народен представител от „ ИТН ”, представена от БГНЕС, на влизане в Народното събрание за първото му съвещание. Филип Станев от Има Такъв Народ заяви  " Знам кои ще са в новия кабинет, само че няма да ви кажа ". От Демократична България оповестиха, че с тях не са водени договаряния за състава на новото държавно управление. 

В НС ще вземат участие 6 политически сили -  " ИТН " (65 депутати), ГЕРБ-СДС (63 депутати), " Българска социалистическа партия за България " (36 депутати), " Демократична България " (34 депутати), Движение за права и свободи (29 депутати) и  " Изправи се.бг! Ние идваме! " (13 депутати).

„ ГЕРБ ще бъде в съпротива, чакам от всички отговорност, както би трябвало да бъде в една народна власт. Ще бъдем виновна съпротива. Не знаем програмата на Има Такъв Народ и не знаем дали ще подкрепим тяхното държавно управление, само че те нямат потребност от това “, разяснява Екатерина Захариева от ГЕРБ пред bTV.

" Готови сме да водим диалози с всяка партия, която ни предложения. Безпринципни поддържа и задължения няма да дадем ", закани се Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Партийният му водач Корнелия Нинова пък изрази песимизъм, че каквото и да е ръководещо болшинство в новия парламент ще може да се резервира до края на мандата му. И съобщи готовността на левицата да излъчи държавно управление, в случай че останалите обединения не съумеят да го създадат.

Новите депутати се събират в остарялата постройка на Народното събрание на пл. " Народно заседание ". Заседанието ще бъде намерено от най-възрастния депутат - Мика Зайкова от " ИТН ". Тя ще го води, до момента в който бъде определен ръководител. Най-вероятно това още веднъж ще бъде Ива Митева от партията на Слави Трифонов, която управлява и предния парламент. Самата тя обаче съобщи по-рано сутринта, че не е наложително ръководителят да бъде от най-голямата парламентарна група.

Другата задача на депутатите ще бъде да изберат зам.-председатели. За такива все още са номинирани Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Кристиан Вигенин ( " Българска социалистическа партия за България " ), Атанас Атанасов ( " Демократична България " ) и Татяна Дончева ( " Изправи се.бг! Ние идваме! " ).

Изявления ще създадат новият ръководител на Народно събрание и водачите на парламентарните групи. Приветствие към депутатите ще насочи и президентът Румен Радев. " Премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет ще се отправят в 8,30 ч. от постройката на Министерския съвет към Народното събрание за първото му съвещание ", разгласи във вторник държавната пресслужба.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР