442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт

...
442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт
Коментари Харесай

Цеков подписа 442 споразумения със 115 общини за инфраструктурни проекти

442 съглашения със 115 общини за планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на общински обекти са подписани все още от министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Те са на обща стойност 971 млн. лева и ще се осъществят и разплащат на траншове до края на 2026 година Кметовете на общини са подписали над 200 от споразуменията, като останалите ще се сключат в последващи дни.


Към днешна дата от локалните администрации са подадени общо 1 159 заявки за финансиране на планове, избрани като предпочитани в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година Екипът на Министерство на регионалното развитие е обработил към 900 плана, като възможни за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1,13 милиарда лева

Очаква се през идната седмица да бъдат подписани още 141 съглашения, които са изцяло окомплектовани, а за тези в които са открити пропуски се води връзка с локалните управляващи за премахване на неточностите.

„ Хубаво е всяка година да влизат такива пари в общините, с цел да спре правенето на кърпежи, и това да промени метода, по който живеят хората “, сподели министър Андрей Цеков, който през днешния ден се срещна персонално с кметовете на общините Свищов, Банско, Луковит, Медковец, Сандански, Лом, Хасково, Сливница, Костинброд, Георги Дамяново и Сливница, с цел да връчи споразуменията и да разяснява осъществяването на огромната стратегия.

Пред кметовете районният министър обясни механизма за финансиране и обърна внимание, че към момента в министерството няма постъпили претенции за заплащания по подписаните съглашения.

Министърът обърна внимание, че след подписване на споразуменията общините могат да аплайват за до 20% предплатено заплащане, а по-късно финансирането ще е съгласно физическото осъществяване на обекта. „ Реално ще изплатим 90% от плануваните суми при отчитане на 50% физическо осъществяване, а последното заплащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят умерено, без да се тормозят за финансиране “, уточни министърът.

По-голяма част от кметовете осведомиха министър Цеков, че към този момент имат определени реализатори на строително-монтажните работи и могат да започват реализацията на обектите скоро.

„ Целта е дейностите по тях да се извършват по-бързо “, акцентира той и добави, че тези общини, които изпълнят плануваните за тази година действия, ще могат да аплайват по програмата и през идната година. Цеков посочи, че е доста значимо плановете да бъдат изпълнени до края на 2026 година

„ Хубаво е, че към този момент имате извършени публични поръчки. След подписване на договорите можете да подадете заявление за предплатено заплащане “, сподели министър Цеков. И добави, че при предстоящи евентуално към 1300 строителни обекта по Инвестиционната стратегия за общински планове, продължаващо жилищно строителство и саниране, стратегии за пътна и ВиК инфраструктура може да се окаже, че няма да има свободни строителни компании.

Градоначалници потвърдиха, че за някои от поръчките се явява единствено по един претендент за осъществяване на строително-монтажни действия и е доста евентуално да има дефицит на строители. Те приветстваха програмата за общински планове и я дефинираха като една от най-хубавите в последните години, тъй като страната усилва доста вложенията в основна инфраструктура. Освен това за първи път тя започва с началото на строителния сезон, а не както в предходни години - през есента и зимата, когато се работи доста по-трудно.

Министър Цеков означи, че дейностите, които ще се извършват с финансиране от Инвестиционната стратегия за общински планове, ще подобрят изискванията за живот на хората по места и ще оказват помощ за привличането на повече вложители. „ Става дума за планове, чакани с години от жителите, главно улици, водопроводи, благоустрояване на обитаемоте места “, сподели още районният министър. Думите му бяха доказани от представителите на локалната власт. Кметът на община Луковит означи, че залата за волейбол е измежду значимите обекти за съгражданите му, които сега би трябвало да пътуват до прилежащи градове, с цел да упражняват. С финансирането за община Лом пък се взема решение дългогодишният проблем с обезпечаването на питейна вода. Кметът на Банско осведоми, че ще бъде актуализирана централната улица „ Пирин “, която е била дългогодишна фантазия на локалната власт. С ремонта на останалите улици курортът ще придобие по-добър образ. В община Сандански също следва ремонт на основни улици, с което ще се усъвършенства средата на живот и туристическия образ на града.

В идващите дни в Министерство на регионалното развитие продължава настоящия обзор на постъпилите общински оферти. Ведомството ще прави и регулярна актуализация на справката за направени и подписани съглашения.

От Министерството на финансите увериха, че в бюджета за 2024 година са планувани задоволително средства за разплащане на общинските планове. Преведените до момента средства по сметка на Министерство на регионалното развитие ще са задоволителни за разплащане на предплатените заплащания от 20% за утвърдените до момента планове. След това средства от бюджета ще се превеждат на траншове на месечна база, както е планувано в програмата за общинските планове. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР