44-тото Народно събрание започна работа си на 19 април. От

...
44-тото Народно събрание започна работа си на 19 април. От
Коментари Харесай

Рекорд: За три месеца 9 поискани имунитети на депутати

44-тото Народно заседание стартира работа си на 19 април. От тогава до през днешния ден са минали тъкмо три месеца и съвсем не липсва парламентарна седмица, в която основният прокурор Сотир Цацаров да не изиска имунитета на някой от депутатите. С това този парламент сложи връх по най-вече разследвани и обвинени народни представители. 

Започна се със старите каузи. Още нямаше и втората седмица на новия парламент, и беше пожелан имунитетът на трима - водачът на Воля Веселин Марешки, депутатът и някогашен министър на енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ и Светла Бъчварова - Пиралкова от Българска социалистическа партия. 

Веселин Марешки е упрекнат за причиняване на лека телесна щета на общинския консултант Костадин Костадинов. Случката се е разиграла на 15 октомври 2014-а, до момента в който Костадинов е изпълнявал служебните си отговорности и проверявал сигнал за рекет против предприемача. 

Марешки е и депутатът, на който беше пожелан имунитетът и за повторно преди няколко седмици. Вторият път той беше притеглен като обвинен за това, че в интервала от есента на 2012 година до края на 2015 година в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София националният представител Веселин Марешки е заплашил седм притежатели на аптеки с увреждане на имущество и други незаконни дейности с тежки последствия за тях. Целта на Марешки е била да принуди притежателите на аптеките да се разпоредят със свое право – да трансферират дружествени дялове от ръководените от тях търговски сдружения на търговски сдружения, благосъстоятелност или следени от Веселин Марешки или прекратят комерсиалната си активност. В някои случаи задачата му е била да принуди притежателите на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия медикаменти от неговия склад за лекарствени артикули.

В съучастничество с него са работили и още двама народни представители от Воля - Кръстина Таскова и Пламен Христов, поради което бяха поискани и техните имунитети. 

Пак във втората седмица на 44-ия парламент беше пожелан и имунитетът на депутата Делян Добрев от ГЕРБ. 

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за осъществено от Делян Добрев, в качеството му на министър на стопанската система, енергетиката и туризма, закононарушение умишлена занемареност, от което е настъпила вреда за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е осъществено съзнателно, последвали са обилни вреди и казусът е изключително тежък. Деянието е осъществено съзнателно, последвали са обилни вреди и казусът е изключително тежък, се споделя в документите от прокуратурата.

В същия ден идва и настояването на Цацаров за събаряне на имунитета на депутата от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова - Пиралкова. То е за подписване на неизгодни покупко-продажби. Тя е упрекната, че на 13 август 2009 година в София, в постройката на Селскостопанска Академия, като ръководител на Академията сключила контракт с " ЛИТЕКС КОМЕРС " АД. Договорът е 10-годишен. Той е за 9 726.224 дка, включително 5300,070 дка в землището на село Стражица и 4426.154 дка в село Карвуна, община Балчик, област Добрич, където да бъде осъществявана взаимна научно-изследователска и опитно-производствена активност.

Договорът е за парична годишна вноска в размер на 17 500 лева с включен Данък добавена стойност, като цената на един декар по по този начин подписания контракт е 1.80лв. с Данък добавена стойност при действителна пазарна арендна цена за региона на община Балчик от 70.00 лева /седемдесет лева/ на един декар за обработваема повърхност.

От това произлязла забележителна щета в размер на 1 326 671.36 лева за Селскостопанската академия.

Последва още един народен представител от Българска социалистическа партия - Манол Генов. Той е упрекнат за пазаруване на гласове за изборите на 26 март в Асеновград против паричната сума от 25 лева за глас в интерес на Българска социалистическа партия.

Под обстрела на прокуратурата се оказа и депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев. Искането на неговия имунитет е поради наказателно произвеждане, формирано по импортиран на 22 юни 2016 година от Окръжна прокуратура Благоевград обвинителен акт за това, че на 27 ноември 2014 година в село Копривлен е породена злополука със гибел на пешеходец. При ръководство на автомобила си депутатът е блъснал по несъобразителност пресичащ пътното платно локален гражданин, който умрял.

Разследването посочило, че Гамишев се е движил с персоналния си автомобил със скорост от към 68 км/час при разрешена 50 км/час. На 15 май тази година юристът на подсъдимия дал уверение, че клиентът му има имунитет, защото е определен за депутат. Това принудило съда в Благоевград да приключи наказателното произвеждане против Гамишев, като го изпрати за разглеждане в Софийски градски съд. За да продължи производството, Цацаров изиска имунитета на народния представител от ГЕРБ.  

Движение за права и свободи също се регистрира с един народен представител пред прокуратурата - депутата Димитър Аврамов. Прокуратурата изиска неговия имунитет, защото против Аврамов има висящо дело в Софийския градски съд, което е спряно на 15 май т.г. след избирането му за народен представител поради новия му имунитет. През юли 2012 година той бе задържан в дома си в Монтана с обвиняване, че е изискал 50 000 - 60 000 лв. и е получил 100 000 лева от локален наедрял земеделец, с цел да уреди проблемите му със земеделските служби.

Аврамов беше народен представител от ГЕРБ, само че партията го изключи и той се върна в Монтана, където продължи бизнеса си и разви социална активност с фондация " за възкръсване на стопанската система в района ".

През юни 2016 година Софийският градски съд оправда напълно Аврамов и Петков. По митинг на Софийската градска прокуратура Апелативният съд - София анулира оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на Софийски градски съд, където делото е спряно. Това не попречи на Аврамов да се яви отначало на избори като кандидат-депутат, този път отпред на листата на Движение за права и свободи от Монтана. 

И последното следствие на прокуратурата роди " Суджукгейт ". Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов остана също без имунитет, откакто му беше пожелан от прокуратурата. Определено това е най-култувото обвиняване на Сотир Цацаров. 

Според него Мартинов е рекетирал предприемач от Добрич, като е употребявал името на премиера Бойко Борисов. Той съумял да отмъкне 4 тона суджук и 60 кг. телешка кайма и филе " Елена ", за които твърдял, че са предопределени за Борисов. Храната обаче по този начин и не стигнала до премиера, а била складирана в помещение на самия Мартинов.

От 2012 година до сегашния миг той е оказвал напън върху търговец от Добрич. Известни са 6 или 7 случая, при които Мартинов е предупреждавал предприемача, че би трябвало да подкрепя политическата активност. В противоположен случай против него щяла да се стовари цялата репресивна машина – инспекции от данъчни, полиция, организацията за храните.

44-тото Народно заседание си има и наказан, само че условно - депутатът Волен Сидеров от Атака. 

Сидеров се снабди с 2 години пробация поради петте му присъди, по които той подписа съглашения с прокуратурата. По обвиняването за навлизане в постройката на НАТФИЗ той получи девет месеца пробация, а за случая в Батак, когато той атакува публицист - получи осем месеца. 13% от заплатата му би трябвало да отива в интерес на страната, а самият Сидеров би трябвало да се подписва и разкайва за действията си два пъти седмично. 

Иначе до момента прокуратурата е успявала да осъди няколко депутати, най-вече от Движение за права и свободи - Алекандър Методиев - Бат Сали

Щерьо Щерев и Митхат Табаков. Първият наказан народен представител, още до момента в който е в Народното събрание, беше още през 2000-та година. Народният представител Цветелин Кънчев попадна под ударите на Темида дружно с телохранителите си Николай Джамяров и Валентин Георгиев поради побоища и изнудване в Златица и Пирдоп.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР