43% от компаниите у нас са готови да наемат нов

...
43% от компаниите у нас са готови да наемат нов
Коментари Харесай

Почти половината от компаниите у нас са готови да наемат нов персонал

43% от фирмите у нас са подготвени да наемат нов личен състав. Това демонстрира изследване на Българската конфедерация по заетостта. 

" Инфлацията утежни пазара на труда след излизането от пандемията. Хроничният апетит за фрагменти продължава да е огромен камшик сега, доста работодатели са обезпокоени, че няма да могат да запълнят свободните работни места. Безработицата е 4,2% сега, 2,6% са дълготрайно безработните, остават 1,7% евентуални чиновници, което е нездравословно за всяка стопанска система ", разяснява ръководителят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на " България заран ".

Последното изследване демонстрира, че двойно повече компании ще уволняват хора. 43% са фирмите, които ще уголемяват бизнеса си - обичайно те са от IT бранша, аутсорсинга, връзките, превоза, търговията - секторите, в които има постоянен растеж на фирмите. 

" Сектор " Хотелиерство и ресторантьорство " също възнамерява да усили своя състав, което е обвързвано с това, че излизаме от пандемията и някои заведения за хранене още веднъж ще отворят порти ", уточни Василева пред Bulgaria ON AIR. И добави, че ползата към отдалечената работа продължава да е огромен.

Тя разяснява данните на Агенцията по заетостта, които демонстрират, че 900 000 българи нито работят, нито учат.

" Не мисля, че това е действителността, доста от хората работят на няколко места в сивата стопанска система и не се водят на никое място. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 000 бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим ", уверена е Василева.

Решението на рецесията с работната ръка, което тя вижда, е вносът на фрагменти.

" Не става въпрос за безсистемно внасяне. Други варианти, които имаме на пазара - бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят, би трябвало да стигнем до тях, да ги преквалифицираме ", предложи ръководителят на Българската конфедерация по заетостта. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР