43% от българите смятат, че доходите им ще намалеят чувствително,

...
43% от българите смятат, че доходите им ще намалеят чувствително,
Коментари Харесай

Тренд: 43% от българите имат спестявания само за месец, ако се окажат без доходи

43% от българите считат, че приходите им ще намалеят сензитивно, поради обстановката към ковид. Една трета от интервюираните се притесняват, че могат да изгубят работното си място. 80% от българите считат, че след тази пандемия светът няма да е същият. Това сочат данните от социологическото изследване на "Тренд ".

Агенцията регистрира нараснала тревога за социално-икономическите последствия, поради обстановката към COVID-19. 33% от интервюираните споделят опасения, че може да изгубят работното си място. Една четвърт пък споделят, че не се притесняват. 4% са тези, които заявяват, че към този момент са изгубили своята работа.



43% считат, че в резултат на обстановката към ковид идната една година приходите им ще намалеят сензитивно. Малко над една пета считат, че приходите им ще намалеят в известна степен. 16% са тези, които смятат, че приходите им няма да претърпят смяна. Едва 3% показват, че приходите им ще се покачат.



43% споделят, че могат да устоят със спестяванията си един месец, в случай че се окажат без приходи. Малко над една пета (21%) са тези, които заявяват, че нямат спестявания. 12% са тези, които показват, че могат да устоят два месеца без приходи, а 8% са тези, които заявяват, че биха издържали три месеца. 8% са пък тези, които показват „ повече от три месеца “.



Близо три четвърти (73%) са чули за икономическите ограничения, които подхваща държавното управление в резултат на рецесията с ковид, а 18% пък не са разбрали за тях.



Очакванията към страната за още по-силна икономическа интервенция са налице. 27% от заявилите, че са чули за ограниченията, са на мнение, че те са задоволителни за обстановката все още. Повече от половината (56%) пък са на мнение, че икономическите ограничения не са задоволителни все още.



Не се регистрират високи равнища на терзание за възможен дефицит на разнообразни артикули и консумативи. Повече от половината (55%) от интервюираните не се притесняват, че по време на изключителното състояние може да свършат или да има дефицит на хранителни артикули. На противоположното мнение са 42%, споделящи опасения. По отношение на възможен дефицит или липса на консумативи за дома – една трета споделят опасения, а 64% не се притесняват.

Една четвърт се притесняват от дефицит на горива по бензиностанции, само че над две трети (69%) не споделят тези опасения. Половината от интервюираните (50%) се притесняват от това да свършат някакви медикаменти. В малко по-малка степен – 46% не споделят сходни опасения.



80% от българите считат, че след тази пандемия светът няма да е същият. 10% са на противоположното мнение и считат, че няма да има смяна.



(Снимки: "Тренд ")

Данни от изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на разпространяването на COVID-19. Проучването е осъществено в интервала 1 - 5 април 2020 година посредством телефонни и онлайн интевюта измежду 1005 души на възраст 18+.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР