42-годишният Риши Сунак ще стане следващият министър-председател на Обединеното кралство,

...
42-годишният Риши Сунак ще стане следващият министър-председател на Обединеното кралство,
Коментари Харесай

Победа за Риши Сунак! Великобритания с първи премиер азиатец

42-годишният Риши Сунак ще стане идващият министър-председател на Обединеното кралство, откакто Пени Мордаунт отпадна от конкуренцията за лидерския пост на торите. Тя съобщи, че се гордее с акцията, която е водила, само че Сунак има цялостната й поддръжка, съобщи Би Би Си.

Бившият финансов министър получи поддръжката на повече от половината депутати от торите, а Мордаунт се бореше да доближи прага от 100 депутати.

Така Сунак, чиито родители са с корени от Пенджаб, ще стане първият английски министър председател от азиатски генезис в Обединеното кралство.

Лейбъристите още веднъж приканиха за осъществяване на общи избори. Същото стори и Шотландската национална партия.

Кой е Риши Сунак?

Роден на 12 май 1980 година в Саутхемптън, на южното крайбрежие на Англия, Риши Сунак е най-голямото от три деца и наследник на общопрактикуващ доктор, работещ в публичното опазване на здравето, и фармацевтка. Родени в Индия или от индийски генезис, баба му и дядо му емигрират в Британска Източна Африка през 60-те години на предишния век.

" Семейството ми емигрира тук преди 60 години. (Майка ми) управляваше аптека в Саутхемптън. Там израснах, в аптеката, доставяйки медикаменти. Работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата ", сподели той по време на последната акция за избор на водач на консерваторите и добави: " Стигнах до тук с помощта на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители ".

 Риши Сунак бързо се издига до елита - учи в учебно заведение " Уинчестър ", доста изящен интернат за момчета. След това следва политика, философия и стопанска система в влиятелните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, Съединени американски щати.

Преди да влезе в политиката, той работи в региона на финансите, по-специално в " Голдман Сакс ", и основава лична капиталова компания.

Има две дъщери. Когато през 2015 година беше определен за народен представител в Народното събрание от Йоркшър, Сунак постави клетва върху " Бхагавад Гита ", санскритски текст, една от главните книги на хиндуизма.

Пет години по-късно, малко преди началото на пандемията, той зае стремежи пост на министър на финансите единствено на 39-годишна възраст. Поддръжник на Брекзит през цялото време, той закупи известност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията, напомнят Dir.bg.

Но благосъстоянието му, насъбрано до момента в който работи във финансовата сфера и посредством брака му с Акшата Мурти, щерка на индийски мултимилиардер, от време на време нервира, изключително когато британците стягат коланите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР