40 метра бетон са се срутили при ремонта на тунел

...
40 метра бетон са се срутили при ремонта на тунел
Коментари Харесай

Срутили са се 40 метра бетон в тунел Ечемишка на АМ Хемус

40 метра бетон са се срутили при ремонта на тунел " Ечемишка " на автомагистрала " Хемус " през декември, заяви, базирайки се на свои източници. Това е и повода тунелът да не бъде пуснат в употреба в края на 2021 година. Така придвижването по едно от най-натоварените трасета в страната ще остане затруднено още 4 месеца.
Още по темата
В началото на декември са рухнали десетки метри от тавана на затворената поради ремонт лява тръба на тунел " Ечемишка ". Според влезнали в тръбата месец по-късно публицисти на малкия екран се вижда, че казусът е в продължение на десетки метри. Това си проличава от останалия бетон и желязо по стените, а на земята има тонове арматура.

Вече няколко месеца цялото придвижване по " Хемус " в региона се прави в двете посоки единствено през приключената тръба на тунел " Ечемишка " в посока Варна. Задръстванията са километрични .

Ремонтът на лявата тръба стартира на 27 май, а крайният период е септември 2021 година, излиза наяве от уеб страницата на държавното сдружение " Автомагистрали ". През октомври от АПИ декларират пред " Капитал ", че крайният период е продължен до края на 2021 година Заради Ковид пандемията и забавени доставки.

Към днешна дата в тунела с изключение на обшивка липсват и канавки, осветяване и асфалт. А от Министерство на регионалното развитие обявиха, че на 2 декември сред 19:30 и 20 ч. 40 метра от положения бетон, дружно с хидроизолацията и армировъчната стомана са се свлекли.

Свлеченият сектор съставлява защитна обшивка, трети слой на новоположената хидроизолация. Това не е градивен детайл, не компрометира тунела и няма да забави осъществяването на дейностите в него. А поради свличането срокът още веднъж е продължен - този път до 29 април 2022 година Към момента се чака от " Автомагистрали " ЕАД да завършат плана в посочения период.

Според инж. Владимир Жиянски сходни произшествия не са изолиран случай по време на строителни работи. " Основният проблем беше с геологията. Технологията им е добра, дясната тръба се направи, има някои дребни неща, само че всичко е идеално ", разяснява строителният инженер.

Участници в построяването на тунела през 70-те години на предишния век обявиха, че в тръбите към София е положена хидроизолация и там течовете са малко евентуални. А до ремонтите се стигна, откакто през 2017 година в същата тръба лампа се откъсна и умъртви жена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР