40-годишната доминация на двете основни центристки политически партии в Европейския

...
40-годишната доминация на двете основни центристки политически партии в Европейския
Коментари Харесай

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

40-годишната доминация на двете съществени центристки политически партии в Европейския парламент е разрушена, откакто гласоподавателите потърсиха опция като Зелените и крайнодесните.
 ЕНП и ПЕС губят болшинството си в Екологичен потенциал за първи път от 1979 година онлайн
ЕНП и ПЕС губят болшинството си в Екологичен потенциал за първи път от 1979 година

ЕНП за следващ път печели изборите за Европейски парламент

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за напредък, те са на път да получат най-вече места в европарламента спрямо представянето си през годините, като Англия, Франция и Италия са в ръцете на евроскептиците, където " Национален общ брой " на Марин льо Пен победи либералите на президента Еманюел Макрон, на Острова новата Партия " Брекзит " на Найджъл Фараж на прави на пух и прахуляк консерваторите и лейбъристите, а " Лига " на вицепремиера Матео Салвини е първа мощ в Италия.

Голям триумф пожънаха и Зелените в Европа . Те усилват наличието си в Европейския парламент с към 20 места спрямо 2014 година, като в Германия удвоиха поддръжката си за сметка на Социалдемократическата партия.
 Либералите намекнаха за необятна коалиция в Екологичен потенциал със Зелените, ЕНП и ПЕС
Либералите намекнаха за необятна коалиция в Екологичен потенциал със Зелените, ЕНП и ПЕС

Ще бъде значим състезател на договарянията за сформиране на работещо болшинство

Центристките партии понесоха най-големи загуби . Резултатите евентуално ще доведат до тежки договаряния за основните позиции в Европейски Съюз , в това число и за наследника на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Новият състав на Народното събрание ще бъде употребен от водачите на страните членки при избора на ръководители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет.

Предварителните резултати демонстрират, че Европейската национална партия остава най-голямата група в европарламента . В момента тя получава 179 места в 751-местния парламент спрямо 216 в сегашния парламент.

Партията на европейските социалисти също губи десетки места. Предварителните резултати й дават 150 места (185 в последния парламент).
 Европа гласоподава онлайн
Европа гласоподава

Седем страни към този момент гласоподаваха, остават 21

Двете съществени центристки партии евентуално ще се нуждаят от помощта на Алианса на либералите и демократите за Европа + Renaissance + USR PLUS и Зелените за устойчиво болшинство . Либералите с извънредно мощно показване - 107 места (69 места 2014-2019 г.). Зелените са четвърта мощ със 70 места (52 места).

Пета е Групата на Европейските консерватори и реформисти с 58 места, което е спад от 77.

Групата " Европа на нациите и свободите ", която включва популисти и крайнодесни партии в страните, в това число Франция и Италия, наподобява ще си обезпечат 58 места - 22 места повече спрямо преди пет години.

Групата " Европа на свободата и директната народна власт ", в която влиза Партия " Брекзит ", усили наличието си от 42 на 56 места.

Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица регистрира огромен спад - от 52 на 38 места.

В края са Независими членове със 7 депутати (20 през 2014-2019 г.) и 28 новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Народното събрание с изтичащ мандат.

В 27-те страни членки на Европейски Съюз е записана рекордна изборна интензивност от 1994 година - 50,59% и се прекъсна 40-годишна низходяща наклонност. През 2014 година гласоподаваха 42,6%. Но изненадващият растеж на гласоподавателите не докара до триумф на обичайните партии в огромните страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР