40,4 млн. лв. от оперативна програма Региони в растеж ще

...
40,4 млн. лв. от оперативна програма Региони в растеж ще
Коментари Харесай

МРРБ пренасочва 40 млн. лв. за маски и медицинско оборудване

40,4 млн. лева от оперативна стратегия " Региони в напредък " ще пренасочи районното министерство към Министерство на здравеопазването за битка с ковид. С парите ще бъдат обезпечени консумативи и здравно съоръжение. Очаква се с тях да бъдат закупени респиратори за потребностите на лечебните заведения, защитни средства като ащитни маски, олекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти. Осигурен е и запас за закупуване на проби за проучване на вируса. 

Парите  по оперативната стратегия са обезпечени посредством пренасочване на недоговорен и икономисан запас по четири от предпочитаните оси към оста, по която бенефициент е здравно министерство - " Регионална здравна инфраструктура ", прецизират от Министерство на регионалното развитие. Не е ясно от кое място обаче ще се обезпечат наличия от тези консумативи. България съобщи предпочитание да взе участие и в обща поръчка на Европейски Съюз за закупуване на респиратори и проби. 

Вече се разбра, че преструктуриране ще има и по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Очаква се от програмата да бъдат обезпечени 20 млв. лева за обещаните добавки от по 1000 лева към заплатите на медицинския личен състав на първа линиия в битката с ковид,  общественото министерство дава обещание други 20 млн. лева на общините за в допълнение подсригуряване на обществения патронаж - обезпечаване на храна, лекарства, дезинфектанти на самотни възрастни хора и фамилии под карантина.

Както " Сега " писа, Европейската комисия разреши на страните членки да не възвръщат в европейския бюджет неизразходвани задатъци по оперативните стратегии, като за България сумата е 122 млн. евро. Парите могат да се употребяват като национално съфинансиране по планове, свързани с битката с вируса. Очаква се преструктуриране да има и по оперативна стратегия " Иновации и конкурентноспособност ", като ще се търсят спомагателни благоприятни условия по нея за подкрепяне на пострадали в рецесията компании. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР