4 стипендианти от България ще имат възможност да се запознаят

...
4 стипендианти от България ще имат възможност да се запознаят
Коментари Харесай

4 стипендианти от България ще се запознаят с парламентарната система на Германия

4 стипендианти от България ще имат опция да се срещнат с парламентарната система на Германия в границите на напълно финансирана от немския Бундестаг стратегия. Целта на стипендията е от близко да показа на участниците политическите особености и демократичния развой на взимане на решения във Федералната република.

По мотив избора на подобаващи претенденти за Международната стипендиантска стратегия на Бундестага в София дойде немска делегация, ръководена от депутата Геро Сторйохан , преизбарн с листата на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел . Утре той ще се срещне с Цвета Караянчева , заместник-председател на Народното събрание, Данаил Кирилов , ръководител на Комисията по правни въпроси и депутати от групата за другарство " България-Германия ". Визитата му съответствува с началото на сондажните диалози за основаване на коалиция, водени от водача на ХДС Ангела Меркел.

В изявление за " Хоризонт " Геро Сторйохан описа:

Тази интернационална парламентарна стипендия съществува от 1986 година и до този миг към 2 400 стипендианти са имали опция да вземат участие в нея. Стипендиантите обитават 5 месеца в Германия. 3 месеца те работят в офиса на народен представител от Бундестага, имат един месец предварителна подготовка и един месец по-късно заключителна работа и резюме на свършеното. Пътните разноски се поемат напълно, същото се отнася и за разноските за мероприятията за повишение на квалификацията, дават се и 500 евро за персонални разноски. Това е стратегия, която е добре финансирана и преференциална за стипендиантите. Условията за присъединяване в нея са: доста положителни знания по немски език, само че също по този начин е и разбирането, че става дума за политическа работа. Това, което желаеме да реализираме, е младите българи да стартират да схващат демократичните процеси и след престоя си в Германия да се върнат в България. Общо 41 страни вземат участие в тази стратегия. Ще бъдат предоставени 120 места, за България евентуално ще има 4 места.

Подробности чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР