4 от 8-те обвиняеми бяха оставени в ареста за незаконни

...
4 от 8-те обвиняеми бяха оставени в ареста за незаконни
Коментари Харесай

Половината от обвиняемите в трафик на бебета на Крит са с мярка за задържане под стража

4 от 8-те обвинени бяха оставени в ареста за противозаконни осиновявания и трафик на бебета в Ханя.

Около 03:00 часа през днешния ден (14/08) завърши разпита на общо осем лица, които бяха задържани и съгласно преписката по делото, заведено от гръцката полиция, са основали незаконна организация и са се занимавали с противозаконни осиновявания и трафик на бебета в Ханя. Разпитът стартира в неделя сутринта (13/08), в 08:00 часа.

В ареста остават 73-годишният доктор, притежател на поделение за асистирана репродукция, ембриолог от отделението, секретаря на структурата, както и румънка, за която се твърди, че е била " медиатор " при противозаконните осиновявания.

На независимост при ограничаващи условия бяха освободени акушерка от отделението, биолог, чиновник в градска клиника и чужденец, за който се твърди, че е работил и като „ медиатор “ при противозаконните осиновявания.

Срещу всички са повдигнати обвинения  за основаване и присъединение към незаконна организация, трафик на хора, ходатайство при осиновяване на малолетни, нарушавания на законодателството за използване на медицински асистирана репродукция, имитация, нарушение на фамилния ред, както и за нарушение на законите за опиатите.

30-те бременни дами, открити в къщи в Ханя, измежду които и българки, са избрани от прокуратурата като жертви на трафик.

Загадка е по какъв начин в продължение на 10 години под носа на управляващите и контролните механизми са осъществени купища закононарушения в миг, когато законодателството за сурогатното майчинство в Гърция е строго и не разрешава никакви финансови обезщетения.

В един случай е имало решение за прекъсване на лиценза за работа на въпросната клиника за шест месеца през 2020 година и налагане на санкция след осъществена инспекция,извършена от екип на Националния орган за медицински асистирана репродукция на 19 април 2019 година, а решението е наложено една година по-късно на 23.07.2020 година и оповестено в Държавен вестник (3679B/ 3.9.2020 г.), само че в никакъв случай не е влезнало в действие.

Според информация от уеб страницата на клиниката, тя не е серпантина работа от 1995 година, когато е учредена.

До момента няма отговор какви са аргументите, да се спре лиценза на клиниката, нито за какво решението не е изпълнено.

Медицинският октопод е разпрострял пипалата си в чужбина, главно в страни, където сурогатното майчинство не е позволено, с цел да се сближи с дами, които желаят да имат дете. Германия е една от страните, които демонстрира огромен интерес, като всяка година има изложби, в които вземат участие доста центрове от Гърция за асистирана репродукция.

След направените разкритията настана взрив от стотици родители, които се пробват да открият дали може да се удостовери бащинството на децата им.

Що се отнася до дамите, експлоатирани от групата, данните са шокиращи. От досегашното данни и по-конкретно от декември 2022 година досега излиза наяве, че  71 дами са станали донори на яйцеклетки, като някои от тях неведнъж експлоатирани от членовете на организацията, 98 дами са жертви на трафик на хора, експлоатирани като сурогатни майки, 13 случая на противозаконни случаи за процеса на приемане на дете посредством стратегия за сурогатно майчинство, 4 случая на осъществени или опити за нелегално осиновяване и 400 случая на машинация /причиняване на физическа щета на пациенти посредством виртуални екстракорпорални услуги през 2021, 2022 и 2023 г./
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР