4 милиона лева струва досега реконструкцията и реставрацията на Централна

...
4 милиона лева струва досега реконструкцията и реставрацията на Централна
Коментари Харесай

Централната гара в Пловдив - в автентичния си облик отпреди 100 години

4 милиона лв. коства до момента реконструкцията и реставрацията на Централна гара в Пловдив. Това оповестиха от компанията концесионер, която прави ремонтните действия. Връщането на истинския образ на постройката ще отнеме още 4 месеца. Приемът на пасажери не е спрян и хората могат да употребяват железопътния превоз от Пловдив във всички направления.

Пловдив

Десетки пластове багра и остарели мазилки са свалени, с цел да се доближи до истинският цвят на постройката - по този начин, както е била открита след построяването си в интервала 1908 - 1912 година.
Стоян Димитров – представител на сдружението концесионер: " Тя в годините е била синя била е жълта била е бежова, само че този цвят считаме, че се получи прелестен за окото, прелестен за визията на това здание. "
Започва реставрацията и на по този начин наречената " Царска чакалня ", която в годините е била гримьорна и склад. Стенните приложения са възобновени, следва реституция на истинските витражи. Централното предверие и навесът на гаровия перон също ще наподобяват, както са построени преди век.
Стоян Димитров – представител на сдружението концесионер: " Бяха открити колоните, които са съществували в годините, само че са били закрити горните им красиви капители, като сега чакаме да бъдат реставрирани и във типа, в който са били. "
Възстановяването на всеки детайл по постройката се утвърждава от експерти по паметниците на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание, обявиха от компанията концесионер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР