4 г. затвор при първоначален общ режим получи 47-годишният Николай

...
4 г. затвор при първоначален общ режим получи 47-годишният Николай
Коментари Харесай

Обявиха присъдата на Николай от Сопот, пребил приятелката си и оставил я да умре

4 година затвор при първичен общ режим получи 47-годишният Николай Танчев от Сопот. Окръжният съд в Пловдив призна мъжа за отговорен в това, че с особена свирепост е умъртвил приятелката си Марияна Кръстева, на 58 година Той ѝ нанесъл удари, след което я оставил на стадиона в града, където по-късно издъхнала от пострадванията си. И двамата били пияни, а кръвта на умрялата жена са регистрирани 2,78 промила алкохол. 

Съдебният състав, отпред със арбитър Екатерина Роглекова, оправда Танчев по обвиняването за съзнателно ликвидиране с особена свирепост. Магистратите одобриха, че той не е желал да убие Кръстева и го признаха за отговорен в причиняване на гибел по несъобразителност след съзнателно нанесена тежка телесна щета. 

В днешното правосъдно съвещание лекарите бяха безапелационни, че гибелта на дамата е настъпила вследствие на черепно-мозъчна контузия, породена ѝ от удари с ръка или крайник. По тялото ѝ има и пострадвания, само че съдбовните контузии не са от тях. Според лекарите всяко от обособените увреждания по главата на дамата можело да докара до гибел, само че съвкупността им е съдействала за тежкото положение на потърпевшата. 

" С Марияна бяхме дружно година-година и половина. Добре си живяхме, разбирахме се. Чак да сме се обичали - не. Просто я съжалявах и ѝ помагах ", изясни пред арбитър Екатерина Роглекова Танчев. Той описа, че живеели в жилището на свекървата на Кръстева от първия ѝ брак, която желала да я изгони. " Аз ѝ споделих: " Ти 23 години ѝ гледа болния наследник и не те гони, в този момент като ѝ се махна зорът, и желае да се отърве от теб ". Казах ѝ да не напуща ", съобщи подсъдимият. Първоначално той издържал приятелката си, след това тя почнала да получава 300 лева пенсия. Имала проблеми с алкохола и всеки ден пиела колкото може. " Нещо я мъчеше очевидно ", изяснява си алкохолизма на Марияна Николай. Жената даже взимала на вересия от магазин в града, а след това продавачката търсела него, с цел да заплати стоката. Въпреки това 47-годишният мъж отхвърля Кръстева да е била неприятен човек, оповестява 24 часа. 

На 6 август м.г. и двамата консумирали алкохол, преди да отидат на посетители на собствен другар, където се черпели с ракия. " Не сме се карали, единствено я предизвестих да внимава какъв брой пие, тъй като би трябвало да се прибираме ", спомня си Николай Танчев. Към 23 ч. тръгнали към у дома, а Марияна залитала много. " Не сме се обиждали, нито удряли. Казах ѝ, че съм я предизвестил, тя мълчеше. Вървях малко пред нея, по едно време се обърнах и я видях паднала по тил ", описа подсъдимият. Три момчета ги видели и предложили помощ, само че двамата отказали. Николай вдигнал приятелката си и траяли по пътя. Ситуацията се повторила малко по-надолу на улицата и Танчев се развикал. Същите момчета този път му помогнали да изправи пияната жена. 

" Продължихме, само че краката ѝ се подкосяваха. Почнах да я нося 15-20 метра, спирах за отмора и по този начин до стадиона. Има една врата с дупка, промушваме се през нея и минаваме за по-пряко. Помогнах ѝ, само че там още веднъж падна. Занесох я на тревата да я оставя, тъй като повече нямах сили ", сподели Николай. Ризата на приятелката му била разкопчана, само че мъжът отхвърли да я е късал. Едно от момчетата още веднъж пристигнало и двамата облекли Марияна с тениската на Танчев. " Оставихме я да се оправя. Има си ключ, да се прибере. Оставаха 300-400 метра най-малко ", уточни подсъдимият. 

На идващия ден Николай Танчев изпратил майка си до стадиона, с цел да види за какво Марияна към момента не се е прибрала. Тя му обяснила, че жена е умряла и служителите на реда не пускат никого. " Аз скочих незабавно и до спортната зала ме задържаха ", изясни той.

Танчев призна, че по пътя е блъснал 2 шамара на приятелката си с оправданието, че трябвало " да се стресне малко и да стъпи съществено ". Отрича да я е влачил по земята, да са се карали в дома на приятеля си или да е видял кръв по нея. Съдия Роглекова обаче прочете старите му показания, където историята е друга. Шамарите почнали още с излизането, съпроводени със " Ставай, ма, пикло ". По пътя към стадиона Николай Танчев блъснал Кръстева още няколко пъти, а на самото игрище побоят бил сериозен. " Хванах ѝ блузката, тя се скъса, ударих я 4 пъти и я дръпнах за косата. Освен шамарите, веднъж ритнах Марияна по задника. От джуките и носа ѝ течеше малко кръв, видях чак на стадиона, където беше осветено. Не съм я ритал и не съм я удрял с юмруци в главата ", споделил той след задържането си. Пред съда Николай отхвърли това да е истината и изясни разликите с полицейско наислие. " Само 2 шамара съм ѝ блъснал. Казах друго, тъй като ядох пердах в полицията в Карлово. Казаха ми: " Покажи по какъв начин ѝ би главата в земята, тъй като ще ти покажа аз ". И се уплаших. Те след това са писали този разпит ", твърди мъжът.

Според прокурора Борис Михов несъмнено е потвърдено, че Николай Танчев е умъртвил приятелката си. Той прикани съда да не кредитира обясненията за двата шамара и уточни, че мъжът е знаел какво прави. " Кръстева е била в положение на тежко алкохолно опияняване и не е могла да се пази или да провокира експанзията му ", уточни прокурорът. Въпреки това той изиска присъдата да бъде в най-малък размер - 15 години отнемане от независимост. Магистратите обаче не одобриха, че Николай е желал да аргументи гибелта на Марияна.

Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР