3D биологичното принтиране в университета се използва за персонализиране на

...
3D биологичното принтиране в университета се използва за персонализиране на
Коментари Харесай

Да правиш наука, не само студенти

3D биологичното принтиране в университета се употребява за персонализиране на лекуването, съкращаване интервала за тестване на медикаменти, както и за задачите на регенеративната медицина. МУ - Пловдив, разполага с високотехнологичен симуалционен център, който дава опция за извършения на студенти, специализанти и докторанти. Екипът от откриватели следва да търси по-сериозни връзки с промишлеността за комерсиализация на откритията.
Според рейтинговата система на Министерството на образованието и науката в България има общо 52 висши учебни заведения. Едва 7 от тях имат статут на научноизследователски университет.

Сред тях е Медицинският университет в Пловдив. Основан през далечната 1945 година, университетът през днешния ден разполага с научноизследователски институт, както и с над 10 центъра, които действат в разнообразни научни посоки.

От 2015 година насам образователното заведение влезе във " висшата лига " на медицинските университети - основава симулационен подготвителен център, в който студенти и практикуващи лекари се образоват в близка до действителната клинична и оперативна среда. Центърът е единствената сходна обучителна база в Източна Европа и една от шестте в Европа, приети от Американския лицей по хирургия.
Реклама
През 2019 година университетът се снабдява и с първия тримерен биопринтер в страната, както и с биобанка, в която се съхраняват разнообразни кафези и тъкани от пациенти за да се изследват разнообразни генетични разновидности.

Всичко това явно дава резултат - откривателите от МУ - Пловдив, могат да се похвалят с две следващи награди " Питагор " за млади учени, както и с два патента и два потребни модела (полезният модел е сходно на патент извънредно право, което се дава върху откритие, концепция или идея, което е ново и е способно да се употребява в промишлеността). В момента има 2 нови входирани поръчки за патент. По думите на екипа през последните години се следи завръщане на младежи, придобили обучение или докторантури в чужбина, с което се внася друг метод на работа и се върви към образуването на устойчива и притегателна научна общественост.

Университетът е надалеч напред по пътя към приключен проучвателен комплекс, като към момента среща спънки при последния стадий - основаване на лични компании от студенти и преподаватели. Причините са както в минусите на законовата уредба, по този начин и в неналичието на стартъп финансиране - към този момент никой от многото фондове с европейски пари не е почнал работа в университета. Да биопринтираш рак Времето е главен фактор за това дали ще може да се помогне на даден пациент. Именно с сходна устременост е и едно от направленията, в които се употребява биопринтирането в пловдивския Медицински университет - така наречен молекулна медицина.

" Това, което вършим сега, е да създаваме моделна система на тумори, да вземем за пример рак на дебелото черво, отвън организма в среда, която е оптимално близка до това, което се случва в тялото. Ние получаваме туморни кафези от съответния пациент, смесваме ги с биомастилата, които обезпечават молекули, близки до тези, с които клетките в живия организъм контактуват, и тези минитуморчета на самостоятелния пациент ние ги отпечатваме. След което ги третираме с разнообразни медикаменти, с цел да забележим самостоятелния отговор на пациента и да можем да насочим сътрудниците онколози кое лекарство е уместно за съответния пациент ", изяснява проф. доктор Виктория Сарафян, началник на направление " Молекулна и регенеративна медицина " към научноизследователския институт на университета.
Реклама
Оптималното време за отчитане на резултата е до три седмици от приемането на туморния материал. На въпроса по кое време този способ ще може да има по-широко приложение проф. Сарафян дава отговор, че това зависи от интереса на клиницистите и от съществуването на проучвателен потенциал. " Апаратурата дава опция за редица научни проучвания, само че за тях са нужни експерти с разнообразни пълномощия ", разяснява тя.

В международен мащаб тази технология се употребява като скринингова система за тестване на нови медикаменти. Това по думите на проф. Благой Маринов, зам.-ректор по научноизследователската активност, е изключителна опция да се редуцира времето, в което едно лекарство се тества. " Жизненият цикъл на един медикамент от време на време лишава 10 години, т.е. от основаването на молекулата до продажбата на този медикамент в аптечната мрежа минава доста време, с цел да се мине през всичките етапи на изпитване на лекарството и да се потвърдят неговите успеваемост и сигурност. Тук имаме благоприятни условия да ускорим процеса и да сме доста по-адекватни от основаването на потребността от един медикамент до неговата поява и приложение ", изяснява той.
Миниатюрно 3D биологично принтирано ухо Фотограф: Димитър Марков
По пътя към биопринтираните органи Другото направление на 3D биологичното принтиране като приложение е за задачите на регенеративната медицина и трансплантациите, т.е. основаването отвън тялото на тъкани, даже на органи, които да заместят повредени такива.

" В момента създаваме план, финансиран от МУ - Пловдив, за произвеждане на хрущялна тъкан за потребностите на пластичната и естетично-възстановителната хирургия. Вече сътворяваме личен протокол, който употребява стволови кафези, получени от мастна тъкан. Ние " научаваме " тези кафези по какъв начин да се трансформират в хрущялни, с цел да получим на идващ стадий хрущялна маса, която след това сътрудниците хирурзи да употребяват ", споделя проф. Виктория Сарафян.
През 2019 година университетът се снабдява с първия тримерен биопринтер в страната
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР