39% от австрийските компании в България искат да има предвидима

...
39% от австрийските компании в България искат да има предвидима
Коментари Харесай

Законите „от днес за утре“ – проблем за бизнес климата в страната

39% от австрийските компании в България желаят да има предвидима икономическа политика, което значи да не се одобряват закони от през днешния ден за на следващия ден, а да има повече полемики. Това съобщи Улрике Щрака, търговски консултант към посолството на Австрия в България. Тя показа резултатите от публично изследване измежду австрийските компании за капиталовия климат в България.

Това изследване се прави и в други страни, в които австрийски компании влагат, с цел да има съпоставяне сред резултатите. В проучването от 2019 година са взели участие 88 австрийски компании. 45% от тях са търговски сдружения 40% от тях оферират услуги и 15% създават в България.

31% от компаниите имат оборот сред 2 и 5 млн. евро. Другият по-голям дял – 28% –са с оборот от повече от 20 млн. евро.

По-малко ще бъдат австрийските компании, които ще влагат в България тази година - 18 по отношение на 23 в миналата година, стана ясно още от изнесените данни

Една от позитивните трендове, които се следят въпреки това е, че 2/3 от австрийските компании изнасят до 10% от продукцията си, което значи, че се концентрират върху българския пазар.

Как вложителите в България правят оценка капиталовия климат?

„ Фирмите са по-малко оптимистични по отношение на предходната година. 2/3 от тях въпреки всичко споделят, че не чакат особена смяна. За идните 12 месеца единствено 16% от австрийските компании чакат по-добро развиване на капиталовия климат в България “, изясни Щрака.

В показаните от нея данни, тя посочи, че австрийските компании биха желали да има усъвършенстване в битката с корупцията и престъпността – цели 50% от тях. 48% пък желаят усъвършенствания в правната сигурност в страната. 39% желаят да има предвидима икономическа политика, което значи да не се одобряват закони от през днешния ден за на следващия ден, а да има повече полемики. 35% чакат по-голяма политическа непоклатимост, а 28% от тях - усъвършенствания в работата с публичните поръчки.

Кои са най-важните провокации на пазара?

48% от автрийските компании в България считат, че липсват квалифицирани фрагменти, а 39% считат, че няма задоволително работна ръка. 34% от тези компании биха желали инфраструктурата да се усъвършенства.

Очакват ли австрийските компании усъвършенствания от въвеждане на еврото?  64.8% от тях споделят „ да “. Другите 35,2% считат, че въвеждането на еврото няма да докара до усъвършенствания на капиталовия климат в страната. В тези упования влизат и ограниченията срещу пране на пари, подобренията в банковия бранш.

Биха ли вложили австрийските компании още веднъж в България? Внушително болшинство от 87,5% споделя „ да “. Само 12.5% са на другия полюс и дават отговор, че не биха вложили още веднъж тук.

Автор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР