39,40% е избирателната активност на предсрочните парламентарни избори към 20.00

...
39,40% е избирателната активност на предсрочните парламентарни избори към 20.00
Коментари Харесай

ЦИК обяви 39,40% избирателната активност на вота в неделя

39,40% е изборната интензивност на предварителните парламентарни избори към 20.00 ч. на 2 октомври. Правото си на глас са упражнили 2 601 696 български жители. Това сочат формалните данни на (ЦИК), оповестени през днешния ден.

Това е най-ниската изборна интензивност от 1989 година насам, разяснява през вчерашния ден представителят и заместник-председател на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

За съпоставяне на парламентарните избори през април м. година интензивността е била 50,61%, през юли - 42,19%, а през ноември, когато имаше парламентарни и президентски избори, тя е била 40,23%.

На предходните парламентарни избори на 14 ноеври 2021 година изборната интензивност бе 40,23%, а преди този момент - на вота през април бе 49,1%.

Данните на ЦИК за извършените предварителни парламентарни избори на 2 октомври т. година сочат, към 11:00 часа изборната интензивност е била 8.89% (586 898 гласували), в 16 часа  - 25.58% (1 688 944 гласували), а в 20 часа - 25.58% или общо до 2 601 696 души са отишли до урните.

Активността е изчислена на база междинни данни при 100 % обработени протоколи на СИК в РИК. 7 партии влизат в 48-ото Народно заседание - ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи, Възраждане, Българска социалистическа партия, Демократична България и Български напредък, а Има Такъв Народ остава под чертата, сочат още изборните резултати.

Данните ще бъдат обновени при публикуването на окончателните резултати, прецизират от ЦИК.

Законовият период за оповестяване на резултатите е четвъртък, само че се чака това да стане или късно довечера или на следващия ден.

До 6 октомври, не по-късно от четири дни след вота, Централната изборна комисия (ЦИК) би трябвало да разгласи получените гласове и разпределението на мандатите сред партиите и обединенията, според Изборния кодекс (ИК).

Имената на народни представители, които ще влязат в идващия 48-и парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври.

Когато от ЦИК разгласят разпределението на мандатите по партии и региони, всяка политическа групировка би трябвало да излъчи нужния брой кандидат-депутати.

Ако претендент е определен в два многомандатни изборни региона, той е задължен в еднодневен период от узнаването документално да съобщи в ЦИК в коя листа желае да остане определен.

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се дефинира въз основа на подадените за партията или обединението действителни гласове в страната и отвън страната по метода на Хеър-Ниимайер - методът за максимален излишък. Право на присъединяване при разпределение на мандатите на национално равнище имат партиите и обединенията, получили не по-малко от четири на 100 от действителните гласове в страната и отвън страната.

Определянето на определените претенденти от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се прави съгласно броя на получените годни преференции. Преференциите за обособените претенденти са годни, в случай че броят на гласовете, получени за претендента, е не по-малък от седем на 100 от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Кандидатите се подреждат съгласно броя на получените желания, като се стартира с претендента, получил най-голям брой годни преференции. Тези претенденти се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция.

Многомандатните изборни региони са 31 - три в област София-град, два в област Пловдив. Останалите изборни региони съответстват с границите на областите в страната.

Броят на мандатите се дефинира по метода за на най-големия излишък, а броят на мандатите в многомандатен избирателен регион не може да бъде по-малък от четири.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР