''Протестите са уникално явление. Не само за България, а и

...
''Протестите са уникално явление. Не само за България, а и
Коментари Харесай

Ренета Инджова пред ФАКТИ: Бойко Борисов е удобен на всички страни

''Протестите са неповторимо събитие. Не единствено за България, а и за Европа - първо с продължителността, а второ с това, че главната причина за митинга е събаряне на корупцията във властта. Антикорупционен темперамент на един митинг, който да продължи двеста и повече дни е нещо, което е неповторимо. Тук не става дума нито за избрани политически претенции на една партия, на една съпротива, а и ние съпротива в същинския смисъл на думата нямаме''. Това съобщи пред Лили Маринкова студиото на ФАКТИ тогавашният длъжностен министър председател на България Ренета Инджова, която е извънредно дейна на митингите против държавното управление и основния прокурор на България, почнали през лятото на 2020 година и продължаващи до ден сегашен.

''На последващо място също е доста значимо, че митингът играе ролята на подобен антиправителствен от позиция на неоправдателното му отношение към незаконната клика, която ръководи страната. По този метод митингът сподели на Европа и света неща, за които той си затваряше очите до този миг. Да види, че едно държавно управление е потънало в закононарушения и корупция. Но след това пък се оказа, че за света това е една комфортна поза, тъй като Борисов е комфортен на всички страни. Ако започнете от изток на запад, на юг, на север, към всички той е еднообразно благоразположен. По този метод нашият митинг сподели, че на света му е по-удобно да употребява богатствата, които Борисов предлага. А той го прави с необятна ръка - като започнете от концесии и стигнете до покупко-продажби. Какъвто и напън върху него да се приложи - изплаща се. Това сподели митингът. Показа и едно двуличие. Външните фактори първо поддържаха протестиращите, а след това замълчаха, когато видяха издевателствата и влаченето на хора по улиците от страна на управляващите. Видяха по какъв начин е узурпирана властта, безпределно доста служители на реда има, 10-15 хиляди командировани, въртят ги непрестанно, настанени са по хотели. Те също употребяват обстановката да се наложат, да вършат кариера, видите ли ''Ние знаем по-хубаво да бием едни от други''. Всичкото това нещо демонстрира на света какви средства за удържане на властта употребява българският министър председател. За това опитите да се насочат сигнали, каквито август имаше от страна на европейския парламент, за търсене на отговорност за държанието на властта по отношение на протестиращите, за търсене на отговори на въпроси по записи, фотоси, чекмеджета, кюлчета и така нататък, се повториха още веднъж в този момент през януари. Европа още веднъж изиска да получи отговори от властта, надали не достоверни ли са записите, гласът, т.е., прокуратурата ще удостовери ли, че това е гласът на премиера. Няма какво да удостоверява, самостоятелни експертизи извън са го удостоверили това нещо. Но излиза, че европейската администрация и политическата настройка на силите в Европа са задоволително заинтригувани да не се трансформират нещата'', съобщи Инджова, а по-късно добави:

''От една страна има над 20 милиарда за идващия програмен интервал, които Народната партия (б.р. засяга ЕНП) желае да бъдат предоставени на Борисовата клика, което единствено по себе си приказва задоволително какъв брой деликатно се разходват тези средства, с цел да се запази превесът на Народната партия. Тоест, това не са фондове за развиване на страна, това са фондове за подсилване на поддръжка за европейската администрация. И като се вижда, че в Комисията благосклонността продължава да е на страната на Борисов, той продължава и да издевателства във вътрешен проект.''

''Смяната им ще стане нужна, в случай че се засегне и по някакъв метод се разбере, че Борисов е уязвил ползите на Европа като цяло, че е употребил парите не по този начин, както би трябвало. Отдавна, освен от времето на митинга, от 10 години приказвам, че фондовете се разходват посредством страните по един безусловно погрешен метод. Можеха всички фондове да се разпределят непосредствено от Европа - посредством представителства, посредством афилиации, посредством бюра. Хората да аплайват централно, с цел да не е властта тази, която първо прибира парите, след това ги употребява по метод, по който да остане на власт, а не да ги разходва в интерес на народа'', разяснява още тя.

''Ето, вижте, в предизборна обстановка сме и държанието е все едно, че не се е случило нищо, споделят: ''Ще вършим избори''. При състояние, че има неуреден въпрос за корупционния статус на обществото, тъканта на обществото е проядена, ние не приказваме за това. Е, какво доверие ще има към изборите, в случай, че целият климат - публичен, политически, обществен, е обхванат от корупция. Как ще запазим урните от този климат? 90% от бизнеса счита климата за неподходящ. Ако климатът за развиване на бизнес е неподходящ, ние не можем да чакаме стопанската система да се развива. А в случай че климатът за правене на избори е корупционен, по какъв начин ще са почтени и демократични изборите? Че те до самите изборни секции са нарушителите - на продадения избор, на корпоративния избор, на обществените админи вотът'', сподели Ренета Инджова за настоящата предизборна обстановка в България.

''Забележете, сега, в който ''Политико'' споделя, че до 2040 ще бъдат 70% (б.р. имунизираните в България), при сегашните темпове, излиза здравният министър и споделя, че темпът е доста прекрасен. Това е цялостен непукизъм към това, което климатът към този момент съставлява. Светът ти дава своята експертна прогноза, а ти отиваш и приказваш противоположното. Какво значи това? Въобще не им пука какво усещане ни вършат. За това и издевателстват върху душeвността и провокират непрестанен стрес с необозрими последствия за публичното здраве. Защото най-добре е всички да стоят уплашени, да чакат имунизациите, както едно време викаха на децата: ''Ако не слушаш, ще извикаш доктора с инжекцията''. Това е нивото, на което третират прочувствения и психически статус на популацията. Тези неща би могло да получават контра в лицето на профилирани мнения на лекарите, на асоциациите на лекарите, на вирусолозите, на епидемиолозите, а не на бюрократите, които са назначавани от Борисов. Но у нас този глас се заглушава. На тези хора им е отнето самочувствието, достолепието и силата да произнесат какви са последствията от едно такова поведение'', проучва някогашният длъжностен министър председател на България.

След това тя още веднъж разяснява тематики, свързани с българските избори:

''Не е късно, подготовката за едни избори може да е пречистване на климата за тях. Ако се смени Михаил Константинов (б.р. шефът на Информационно обслужване) доверието на популацията ще се увеличи с избран %. Ако Александър Андреев (б.р. шефът на ЦИК) не стои там на тв приемника и се чуди ще се отварят ли секции в чужбина, но почивни дни ли са, но несъмнено външно министерство е направило всичко допустимо, но те може би управляващите на съответните страни, тъй като ще е Великден, няма да създадат каквото е належащо. Това държание значи, че никой в България няма интерес българите в чужбина да гласоподават. Тази теза - тези, които са на открито да не се месят на политическия живот тук, през лятото се оказа, че не е тъкмо по този начин. Защото тези, които излязоха в първите дни на митинга, бяха хора от учащите се и от изселилите се в чужбина. Дойдоха и дадоха доста мощен старт на митинга. И в този момент да казваш, че тези хора няма да гласоподават, тъй като ние нямаме предпочитание да се получава резултат, който не е в наша изгода, тъй като да трансформират резултата могат единствено извън, това значи, че ние повторно експулсираме, повторно прогонваме нашите сънародници. А те евентуално ще желаят да се върнат, тъй като обстановката в чужбина за в бъдеще също не е доста по-хубава от това, което се обрисува в България. Диаспората на една дребна страна е нещото, което е опора, евентуална опора за тези, които са в Родината. Ако и това не желаеме, какво желаеме? Призовавам всички, които живеят в чужбина, всички, на които им е благо това, което става с техните родители, с тяхната страна, с метода, по който държавното управление не може да отбрани съществени цивилен права, а аз неотдавна споделих, че не сме жители и щом тези ни права не могат да бъдат предпазени ние сме плебеи, да създадат всичко допустимо да отвърнат по отговарящ метод на циничния глас на Валери Симеонов, който им сподели: ''Като толкоз доста желаят да гласоподават, да дойдат тук''. Хубаво му беше отвърнато да не си пожелава неща, които може и да му се случат, тъй като може да се окаже, че българите в чужбина, както през лятото, са създали всичко допустимо, с цел да поддържат народа си.''

Ренета Инджова, в качеството и на някогашен ръководител на Националния статистически институт (НСИ), разяснява и някои странности какъв брой популацията на България:

''Целта да не се знае какъв брой са българите има в основата си елементарна сметка - властниците желаят да показват пред света, че сме доста, а да имат разполагаем на територията по-малко резиденти. Заради еврофондовете, обществените фондове, осигурителните фондове, общественият бранш с издръжката си, боледуващите. Следователно всички тези разноски, които са на страната на глава от популацията, те биват съхранени, крадени, удържани, употребявани за тях, а пък популацията го представяме за огромно. Истината в очите ги обслужва. Примерно с ромското население. Там нищо не се знае кое по какъв начин е. Аз желаех да направя промяна, благовидно да се изразя, а то беше опит за проверка на преброяването през 2011 година Аз отидох там в 2012 година (б.р. в НСИ), преброяването беше свършило, само че методологията, методиката, задачите, упоритостите на преброяването бях в подтекста на каквото да ви изричам - да се изкарат нещата надути, по-големи, структурата да е изменена. 300 000 бяха изкарали, че са ромите. Можете ли съществено да се отнесете към един документ за популацията, в което се споделя, че ромите са 300 000? Тоест, не е желано нито количеството да се знае, нито структурата, нито етническият състав, нито религиозният. Аз не си затворих очите. В Евростат знаят какво желаех да направя, тъй като аз им рапортувах и всичко това получи утвърждение. След това беше прекратено и за премия на това, че не трябва да се вършат такива неща, предшественикът ми я направиха шеф на Евростат. Тоест и Европа, тъй като върти фондове, и тя е заинтригувана всички да изглеждаме повече, в сравнение с сме, тъй като светът загуби капиталистическите си тласъци и мотивация и живее, паразитира върху обществения бранш. Ако има обществен бранш, в случай че има обществени богатства, в случай че има ваксини, в случай че има инфраструктури върху повече население - всички ще имаме и повече да крадем.''

Бившият длъжностен министър-председател разяснява и подтекста към коронавирусната пандемия:

''Целият този развой е взимане на превес върху популацията, върху неговите обществени стандарти, върху неговите битки. Борбите се потушават и ''най-важното е да оцелеем''. Как ще оцелеем като си загубихме работата, като си загубихме позициите в експорт, в свят, във опция да вървим да търсим работа на открито? Дойде време да се разбере, че по този метод - с насърчаване на стопански системи паразитно, с приемане на пари отнякъде, интернационално, със свръхадминистрации, правенето на капитализъм е невероятно. Къде видяхме от такова нещо да се вършат същински планове? Като толкоз доста пари минаха през България, къде са тези бизнесмени, които в резултат на това направиха име, кариера, авторитет? И хората да кажат, че тези хора са създали модерна България.''

''Всичките кавги са един метод на съвместен рекет, който те се реализират. Ние единствено можем да подозираме какви покупко-продажби, какви задачи стоят зад тези рекети'', счита Инджова за връзките на българските управляващи с избрани олигарси, които изпаднаха в недружелюбност.

''Европейският съюз е направил една съдбовна неточност, смятайки, че може да приобщава страни и клики, които се занимават с бандитски схеми. С това не може да се прави нито обвързвана стопанска система, нито кохезионни, нито структурни, нито районни и не знам какви си планове. Рано или късно ние ще попречим до степен, в която ще предизвикаме рецесия в тази организация'', добави Ренета Инджова в самия края на своето присъединяване във ФАКТИ .

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР