379 750 души са отишли до урните на първия тур

...
379 750 души са отишли до урните на първия тур
Коментари Харесай

76 хил. софиянци си останаха вкъщи, в сравнение с 2019 г.

379 750 души са отишли до урните на първия тур на локалния избор в София през вчерашния ден, заяви председателката на ЦИК нощес. Това са 35,9% от 1,1 млн. гласоподаватели в столицата.

Това е сериозен спад по отношение на последните локални избори през 2019 година - тогава над 76 хиляди души повече, или 42,8%, гласоподаваха за кметове и общински съветници.

Ако съпоставим интензивността с парламентарния избор, още повече софиянци - над 120 хиляди - са останали у дома по отношение на април тази година.

Но в случай че погледнем в не толкоз близкото минало, съвсем същият брой гласоподаватели гласоподават през 2007 година, когато Бойко Борисов става кмет на града, а Политическа партия ГЕРБ взима за пръв път болшинство в СОС. Тогава до урните отиват 389 558 софиянци, които обаче са 36,51% от гласовете. Още по-малко са на местния през 2003 година - 361 163 гласа, само че още веднъж - повече като % от гласоподавателите, 37,5%.

Няколко са хипотезите за сериозния спад за интензивността. Първи тур съответства с есенната почивка на учениците и доста столичани са отвън София дружно с децата си. Предполага се, че част от отлива е обвързван със абсурда с машинното гласоподаване - заради тази причина смяната на метода на гласоподаване дни преди избор е извънредно рядка процедура в развитите демокрации.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР