37 млрд. европейски фондове са вече на разположение на държавите

...
37 млрд. европейски фондове са вече на разположение на държавите
Коментари Харесай

Европа бори COVID-19 с 37 млрд. евро, България получава над милиард

 37 милиарда европейски фондове са към този момент разполагаем на страните членки и може да се употребяват за покупка на здравно съоръжение, маски, защитно облекло. Вероятно не споделяме това по най-хубавия метод, само че тази помощ към този момент е разполагаем на държавните управления, посочи евродепутатът Андрей Новаков в изявление във " Facebook ".

Става въпрос за парите от Инвестиционната самодейност на ЕС за битка с ковид, които ще покриват разноски, направени със задна дата до 1 февруари 2020 година

Финансирането е планувано за укрепване на системите за опазване на здравето, за поддръжка на малкия и междинния бизнес, краткосрочните схеми за работа и публичните услуги, гласи известието на Европейския съвет. 8 милиарда от него ще дойдат от непохарчени пари от структурните фондове за 2019 година Други 29 милиарда ще се разпределят авансово от схеми, настоящи през актуалната година. Страните членки ще имат опция и да преразпределят към момента неизползвани средства от структурните и капиталовите фондове.

Какво се поставя на България

- 122 млн. евро от първите 8 милиарда би трябвало да са налични на страната неотложно, демонстрира публичен документ на Европейската комисия.

- 690 млн. евро от авансово разпределяните фондове, планувани за тази година.

- 546 млн. евро от структурните и капиталови фондове, които страната ще може да преразпредели.

Или общо -  1.35 милиарда евро .

" Бих желал да видя камион с европейския байрак да носи маски в Северна Италия или аероплан с европейския байрак да се приземи в Испания и да занесе помощ. Макар че осигурихме финансирането за такова нещо, ние не го обяснихме и хората се почувстваха изоставени, почувстваха се като че ли Европейският съюз не прави нищо, а други страни популяризираха доста добре какво вършат ", означи още Новаков. В последните седмици Русия и Китай показват помощта си за Италия.

Всяка помощ е добре пристигнала, само че не видях доста медийно отразяване, че френските железници приготвят високоскоростни влакове за бърз превоз за инфектирани хора. Няма в медиите нищо, че Германия оказва помощ на Италия с места в лечебните заведения. Евроскептицизмът се зарежда с това, сподели той.

Всеки път, когато обсъждахме Европейски Съюз да показа отговорности с страните членки, постоянно имаше хора, които упорстват образованието и опазването на здравето да си останат в ръцете на националните управляващи. " А в този момент, когато нещата се утежниха, има хора, които упрекват съюза, без да са му дали позволение да работи ", разяснява Новаков и прикани след края на рецесията Европейски Съюз да получи повече пълномощия и отговорности към жителите, в това число в областта на опазването на здравето.

Когато тази рецесия завърши, съюзът би трябвало да е подготвен и за идната, а не да развива процедурата занапред, сподели още той и посочи, че като член на комисията по районно развиване ще предложи резолюция с вероятни решения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР