37 млрд. европейски фондове са вече на разположение на държавите-членки

...
37 млрд. европейски фондове са вече на разположение на държавите-членки
Коментари Харесай

Брюксел отпуска 37 млрд. евро за борба с COVID-19, България има достъп до 1.35 млрд.

37 милиарда европейски фондове са към този момент разполагаем на държавите-членки и може да се употребяват за покупка на здравно съоръжение, маски, защитно облекло. Вероятно не споделяме това по най-хубавия метод, само че тази помощ към този момент е разполагаем на държавните управления, посочи евродепутатът Андрей Новаков в изявление във " Facebook ".

Става въпрос за парите от Инвестиционната самодейност на Европейски Съюз за битка с ковид, които ще покриват разноски, направени със задна дата до 1 февруари 2020 година

Финансирането е планувано за укрепване на системите за опазване на здравето, за поддръжка на дребния и междинен бизнес, краткосрочните схеми за работа и публичните услуги, гласи известието на Европейския съвет. 8 милиарда от него ще дойдат от непохарчени пари от структурните фондове за 2019 година Други 29 милиарда ще се разпределят авансово от схеми, настоящи през актуалната година. Страните-членки ще имат опция и да преразпределят към момента неизползвани средства от структурните и капиталови фондове.

Какво се поставя на България

- 122 млн. евро от първите 8 милиарда би трябвало да са налични на страната неотложно, демонстрира обществен документ на Европейската комисия.

- 690 млн. евро от авансово разпределяните фондове, планувани за тази година.

- 546 млн. евро от структурните и капиталови фондове, които страната ще може да преразпредели.

Или общо - 1.35 милиарда евро.

Осигурихме финансиране, само че не го обяснихме

" Бих желал да видя камион с европейския байрак да носи маски в Северна Италия или аероплан с европейския байрак да се приземи в Испания и да занесе помощ. Макар че осигурихме финансирането за такова нещо, ние не го обяснихме и хората се почувстваха изоставени, почувстваха се като че ли Европейският съюз не прави нищо, а други страни популяризираха доста добре какво вършат ", означи още Новаков. В последните седмици Русия и Китай показват помощта си за Италия - повече по тематиката четете тук.

Всяка помощ е добре пристигнала, само че не видях доста медийно отразяване, че френските железници приготвят високоскоростни влакове за бърз превоз за инфектирани хора. Няма в медиите нищо, че Германия оказва помощ на Италия с места в лечебните заведения. Евроскептицизмът се зарежда с това, сподели той.



Всеки път, когато обсъждахме Европейски Съюз да показа отговорности с държавите-членки, постоянно имаше хора, които упорстват образованието и опазването на здравето да си останат в ръцете на националните управляващи. " А в този момент, когато нещата се утежниха, има хора, които упрекват съюза, без да са му дали позволение да работи ", разяснява Новаков и прикани след края на рецесията Европейски Съюз да получи повече пълномощия и отговорности към жителите, в това число в областта на опазването на здравето.

Когато тази рецесия завърши, съюзът би трябвало да е подготвен и за идната, а не да развива процедурата занапред, сподели още той и посочи, че като член на комисията по районно развиване ще предложи резолюция с вероятни решения.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1322)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР