36-годишният Павел Варадинов от Брестовица осъди България в Страсбург, защото

...
36-годишният Павел Варадинов от Брестовица осъди България в Страсбург, защото
Коментари Харесай

36-годишен пловдивчанин осъди България в Страсбург заради глоба за неправилно паркиране

36-годишният Павел Варадинов от Брестовица осъди България в Страсбург, тъй като страната ни не му е разрешила да оспори в съда санкция от 50 лева за погрешно паркиране в Пловдив през 2007 година Това заяви segabg.com, а изследване на „ Марица” сподели, че Павел Варадинов e наследник на някогашния кмет на селото Георги Варадинов, който също е фамозен със правосъдните борби, които води. Преди месеци той осъди Комисията по досиетата да му заплати 5000 лева обезщетение, тъй като го осветлила като помощник на Държавна сигурност на база на картонче, от което остава ясно, че той е бил вербуван, когато е бил бебе на 3 месеца.

Преди 10 години синът му Павел спрял на улица в Пловдив и служители на реда му създали акт за административно нарушаване, тъй като решили, че затруднява придвижването. Той подписал акта със забележката, че на това място няма пътен знак, който да лимитира прекъсването или паркирането. Пет дни по-късно му било издадено наказателно разпореждане за санкция 50 лева и лишаване на 5 контролни точки. На 15 октомври 2007 година Варадинов подал тъжба в съда с обяснението, че нито е паркирал, нито е създавал заплаха за придвижването по улицата. На 11 декември районният съд в Пловдив се произнесъл, че съгласно настоящия тогава член 189 на Закона за придвижване по пътищата санкциите до 50 лева не подлежат на обжалване в съда. Тогава Варадинов завел дело в Страсбург.

През 2012 година Конституционният съд анулира противоречивия член 189 от закона като противоконституционен. Държавата обаче не се отхвърля от делото против Варадинов в Страсбург с аргумента, че решенията на Конституционния съд нямат противоположна мощ и важат единствено за бъдещи проблеми. Варадинов също продължава борбата в последна сметка Европейският съд по правата на индивида признава, че България е била длъжна да приложи правото на обективен съд от Европейската спогодба за правата на индивида още през 2007 година Решението на съда е от 5 октомври т. година е морална победа за Варадинов, тъй като искът му за 1000 евро отплата е отритнат. Позицията на съда е, че самото му решение би трябвало да бъде задоволително задоволство. Държавата обаче ще би трябвало да му възвърне 300 евро за правосъдни разходи.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР