35% може да падне цената на отоплението с азерски газ.

...
35% може да падне цената на отоплението с азерски газ.
Коментари Харесай

Хиновски: Интерконекторът е бавен умишлено. С него цената на газа би била с 35% по-ниска |

" 35% може да падне цената на отоплението с азерски газ. Газопроводът Гърция - България е втората външна връзка на българската газопреносна система, с изключение на " Турски поток ". Неговата идея и тактика е да се разнообразяват доставките на газ, по различен на съветските трасета път. Става дума за газ от Азербейджан, както и втечнения газ от терминала в Александруполис, в които България има акционерно присъединяване ", заяви пред NOVA NEWS енергийня специалист Иван Хиновски.

" Това е вторият крайник на българската газопреносна система, той покачва енергийната сигурност на страната ", добави той.

Експертът счита, че по геополитически аргументи този план е бил забавян, в доста случаи целеустремено.

" Монополистът " Газпром " няма интерес от този прпоект, тъй като той понижава неговото въздействие ", уверен е Хиновски.

Според него в България има хора, които извършват поръчки в това отношение, само че има и такива, които забавят плана от непросветеност.

" Имаме съмнения, че се получават хонорари за закъснение на процедури, обжалвания ", сподели той и даде образец, че планът се бави 10 години, а " Турски поток " е построен за рекордно бързо време.

" Новата власт може да анализири аргументите за забавянето, да се изготви нов график за дейностите. Трябва да бъдат направени промени в Закона за публичните поръчки, с цел да се спре непрекъснатото обжалване на плана. Планът бе до края на юни да завърши строителната активност, бе продължен до края на 2021 г. Този отоплителен сезон няма да има на ниска цена газ от Азербейджан. С него може да се чака 35% спад на цената на отоплението ", съобщи още Иван Хиновски.

За него предходното държавно управление е постъпило безконтролно по отношение на този план.

Хиновски има вяра, че е нужно изключително законодателство, въпреки да не звучи европейски, само че то е с цел да се приключи плана в най-скоро време.

Относно високите цени на тока у нас, специалистът съобщи, че бизнесът в Европа заплаща на ниска цена ток, тъй като схемата на пазара в Западна Европа е друга от нашата.

" Пазарът ни е " ден напред ". И там има скъпа сила, само че има дълготрайни контракти на естествени цени за огромни консуматори промишлености, лечебни заведения, общински сдружения, което би трябвало да се случи и у нас. Това е недостатък на нашия пазар, той може да бъде избегнат с промени в закона за енергетиката ", безапелационен е Хиновски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР