35-годишен турски гражданин е привлечен, като обвиняем от Окръжна прокуратура-Хасково

...
35-годишен турски гражданин е привлечен, като обвиняем от Окръжна прокуратура-Хасково
Коментари Харесай

Иззеха на „Капитан Андреево“ близо 3 кг злато 

35-годишен турски жител е притеглен, като обвинен от Окръжна прокуратура-Хасково за това, че на 23.02.2024 година през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, с рейс с непозната регистрация пренесъл през границата на страната от Турция в България 2910,20 грама златни произведения на обща стойност 285 336 лв..

На 23 февруари 2024 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ дошъл рейс, пътуващ от Турция за Румъния. Шофьорът и пасажерите оповестили, че нямат артикули за обявление. При инспекция на транспортното средство, в това число и с рентген, митничарите намерили в естествена празнина в зоната на таблото пред водача 17 броя, облепени с тиксо пакети, съдържащи произведения от жълт метал - корони, пръстени, гривни, огърлици, обеци и синджири с общо тегло 2910,20 грама.

Установено е, че те са на 35-годишния турски жител. При осъществения на място разбор от експерт е установено, че изделията са направени от 14 и 22-каратово злато, като общата им стойност е 285 336 лв..

Контрабандните златни произведения са конфискувани. По случая е формирано досъдебно произвеждане, което се организира от проверяващ митнически контрольор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. На обвинения е наложена мярка за неотклонение „ гаранция “ в размер на 4000 лв., както и възбрана да напуща рамките на България, осведомят от прокуратурата.

Близо 4 пъти повече златни произведения са задържали митническите чиновници през първите два месеца на годината в съпоставяне със същия интервал на предходната година. През януари и февруари от „ Митническо разузнаване и следствие “ са предотвратили контрабандата на близо 14 кг златни произведения при инспекции на разнообразни митнически пунктове в страната. Количеството е и над 2 пъти повече спрямо цялото първо полугодие на 2023 година, регистрират от Агенция „ Митници “.

От началото на годината са арестувани и 33,3 кг сребърни бижута, което е с 20% повече от откритите произведения от сребро за първото полугодие на 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР