"Анини приказки" в десетото си издание е най-хубавото, което се

...
"Анини приказки" в десетото си издание е най-хубавото, което се
Коментари Харесай

Дълга опашка от хора се изви пред Стефан Цанев за автограф на „Анини приказки”


"Анини приказки" в десетото си издание е най-хубавото, което се е появявало на книжния пазар. И този късмет, че са непокътнати рисунките в него на Климент Денчев от щерка му в една директория, е нещо уникално", показа пред БГНЕС писателят Стефан Цанев, който раздава подписи на феновете си на щанда на издателство „ Жанет 45 ” по време на „ Панаира на книгата ” в НДК.

Смятам, че книжката сама по себе се трансформира в произведение на изкуството, продължи писателят. И това се дължи на художника Христо Гочев. Ние доста рядко си даваме сметка, че има едни хора, които вършат красивите книги, без тях би било скучно. Христо Гочев е, може би, най-хубавият художник-издател, брилянтна е работата му. „ Анини приказки ” са мои стихове, отдадени на деца, с които съм привикнал, знам и рисунките на Климент, само че Гочев направи подобен асортимент, по този начин композира всички тези детайли, че се получи една прелестна брошура - бяла, чиста, хубава, радва се писателят. Затова желая неговото име да се чува по-често, добави той.

„ Исках да кажа на Стефан Цанев нещо, което мъчно може да се каже - неговото творчество ще остане в историята, както е останал Захари Стоянов с неговите „ Записки ”. Благодарих му за това, че го има ”, показа с нас разгорещено един от феновете му, Лазар Георгиев, чакащ търпеливо реда си на дългата опашка за подпис.

„ Купих си „ Анини приказки ” – за себе си, за всички. Чела съм и други неща на Стефан Цанев, само че тази брошура е мотивът, по който през днешния ден се срещаме. Както е споделил поетът: „ Душата ми плаче за сняг ”, призна Бояна, която е на към петнайсетина години. И гордо прочете подписа, който одеве бе получила от писателя: „ На Бояна - с благопожелание животът й да бъде една красива приказка! ”.

„ Анини приказки ” е божествена книга, съобщи пред БГНЕС Манол Пейков, ръководещ съучастник в „ Жанет 45 ”, издател на книжката. Бях влюбен в нея като дребен, безусловно шантавите илюстрации на Климент Денчев са също знакови, продължи той. За мен това е класика - тя би трябвало да участва във всяка библиотека. И да бъде непрестанно преиздавана, щом се изчерпи тиражът, да има нов.
 Манол Пейков Манол Пейков / БГНЕС
Стефан Цанев е към този момент жив български класик, знаете, че издателство „ Жанет 45 ” пусна 12 тома от неговото творчество - „ Душата ми плаче за сняг ”, събраните му стихове при започване на тази година провокираха същински възторг, хрониките му… радва ни, че той е доста обичан публицист, уточни още Манол Пейков.

Щандът на издателството с всяка минала година на „ Панаира на книгата ” става все по-голям и по-голям. „ Смятам, че би трябвало да се вършат смислени неща, човек би трябвало да следва персоналната си легенда, както споделя Паулу Коелю… и резултатите идват ”, безапелационен е издателят. Знаете, ние издаваме доста български създатели, продължаваме да сме като количество продукция издателството с най-вече дебютанти, с най-вече български поети, имаме и мощна серия от непознати създатели, с която аз се гордея, разяснява Пейков.

Фаворитите на читателите за този панаир, без никакво подозрение, са „ Чамкория ” и „ Възвишение ” на Милен Русков, които са мега шлагер сега, „ Отлъчване ” на Николай Терзийски е един ослепителен дебют, „ Фини прахови частици ” на Ангел Игов - един от най-хубавите млади български създатели, наложително „ Граница ” на Капка Касабова - български публицист, който твори в Шотландия, спечелила през 2017 година премията за най-хубава книга в тази страна.

Вчера получихме премията „ Златен лъв ” за работата си по детските издания – 3 наши книги бяха отличени в категория „ Изкуство на книгата ”. Приковава вниманието „ Весел гъделичкащ смях ” - том втори на Маргарит Минков - той от много време не е сред живите, и ние взехме решение да съживим творчеството му, сподели още Пейков. Миналата година първият му том завоюва „ Златен лъв ”, а тази - вторият, подсети той. „ Топлото дребосъче ” на Мая Дългъчева – също прелестна книга и „ Книгата на всички неща ” на Хюс Кайер - класик, който в Холандия е сравняван с Екзюпери- щастливи сме с тези оценки.

Оптимист съм за българите, мнозина настояват, че те не четат, само че истината е, че от времето на Аристотел насам се приказват такива неща, признава кротко Пейков. Съдейки по броя на хората на щанда ни, очевидният факт, че измежду тях са доста младежи - знаещи, интересуващи се, с отворени очи, които даже не са от литературната сфера, ни дава вяра, счита издателят. Вчера на щанда дълго се застояло момче, споделило, че е компютърен инженер и си е купило книги за 200 лева „ И не можеше да спре - мислех, че единствената причина да спре да купува беше, че не можеше повече да ги носи в ръце ”, даде образец Пейков.

Вярваме му, желаеме да му имаме вяра, виждаме го - извънредно вълнуващо бе да следим големия поток от хора на този „ Панаир на книгата ”. Май искрата не е угаснала… /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР