33 пожара са възникнали от началото на годината до момента

...
33 пожара са възникнали от началото на годината до момента
Коментари Харесай

33 пожара и 629 изгорели декара площ в Севроизточна България

33 пожара са зародили от началото на годината досега на територията на Североизточното държавно дружество, като са наранени 629 декара, заяви инж. Стоян Саров, шеф на отдела по запазване и отбрана на горите в предприятието. Девет от пожарите са в горските територии на ДГС-Варна, осем - в ДЛС-Шерба, три са в ДЛС-Балчик, по две запалвания са гасени от чиновници на ДГС-Шумен, ДЛС-Паламара и ДГС-Омуртаг. В ДГС-Генерал Тошево, ДГС-Суворово, ДЛС-Черни Лом, ДГС-Нови пазар, ДГС-Провадия, ДГС-Върбица и ДГС-Търговище горските са гасили по един пожар от началото на годината досега.

Всички пожари са низови, като са наранени 43 декара иглолистни гори, 555 декара широколистни и 20 декара смесени гори. 21 от запалванията са заради немарливост, а при 12 от пожарите причинителите не са известни. Щетите са за 110 000 лв..

191 чиновници на горските и ловни стопанства, 164 огнеборци и 38 доброволци от вилни зони и села наоколо до пожарите са взели участие в потушаването им. В битката със стихията са употребявани 53 профилирани автомобила на пожарните по места и 82 коли на териториалните поделения. СИДП разполага и с осем противопожарни автомобила, които са подготвени във всеки един миг да се насочат към точки на запалване в Североизтока. Плановете на предприятието за битка с пожарите са съгласувани и одобрени, а всяко едно отделение извършва заложените ограничения.

Засушаването през последните месеци, както и високите температури покачват риска от пожари. От предприятието напомнят на жителите, че не би трябвало да се пали огън наоколо до горските територии, тъй като пламъците се популяризират доста бързо, изключително когато има вятър, а вредите са обилни. Инж. Саров благодари на всички, които подават сигнали на телефон 112 или в стопанствата, като сподели, че и отсега нататък горските и огнеборците ще разчитат на наблюдателността и бързата реакция на хората, които са станали очевидци на пожар или бракониерски нападения в горите. /chernomore.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР