33 млн. лева от възнаграждения са били извадени на светло

...
33 млн. лева от възнаграждения са били извадени на светло
Коментари Харесай

За 2 г. са извадени на светло 33 млн. лв. от възнаграждения

33 млн. лв. от хонорари са били извадени на ярко през 2018 и 2019 година с помощта на акцията " Заплата в плик ", която обръща внимание на вредите за работещите от недекларирания труд. " Все още обаче остават към 440 млн. лева, за изсветляването на които би трябвало да продължат общите старания “, разяснява Росен Бъчваров от Национална агенция за приходите на конференция за проблемите на недекларирания труд, в която се включиха представители на Министерството на труда и обществената политика, Главната ревизия по труда (ГИТ), Националната организация за приходите (НАП), Националния застрахователен инситут (НОИ), Агенцията по заетостта, синдикати и работодатели.

Убеждението, че недекларираният труд не ги касае директно, е основeн претекст да са подготвени да работят на черно за към 1/3 от работещите и за повече от 40% от работодателите. Това демонстрират данните от анкета на ГИТ, попълена от над 3750 работещи и 1050 работодатели.

Основен претекст за работа на ярко за работещите е опцията да получат заместващ приход от компенсации, когато изпаднат в потребност. За работодателите един от сериозните претекстове е да избегнат наказания от контролните органи. И за двете категории интервюирани главен претекст да бъдат на ярко е убеждението, че разпоредбите би трябвало да се съблюдават, като при работодатeлите по този начин считат към 2/3 от попълнилите анкетата. И двете страни в трудовия развой биха били по-мотивирани да са на ярко, в случай че са сигурни, че с техните налози и осигуровки се усъвършенстват публично значими системи като опазване на здравето, обучение, обществена, осигурителна.

Предвид резултатите беше изработен извод, че е необходимa по-сериозна разяснителна акция за изгодите от заявения труд за всички, каквато е и главната цел на Европейската акция за заявен труд. Беше маркирано, че наред с предварителната защита посредством информиране е належащо и да бъде засилен контролът по метод, който да подсигурява, че нарушаването на разпоредбите няма да остане безнаказано, както и да бъдат осъществени промени в посока възстановяване успеваемостта на публично значимите системи.

Беше регистрирано също, че за изсветляване на заетостта значима роля играят условията към употребяващите поддръжка от страната, в това число и по мярката 60:40 да са изрядни към бюджета и да не употребяват недеклариран труд. Такива са условията и към участниците в публични поръчки, което също е причина за изсветляване на заетостта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР