32-ма 17-18-годишни младежи са записани за първи път в българската

...
32-ма 17-18-годишни младежи са записани за първи път в българската
Коментари Харесай

Механизмът на МОН върна 18-годишни младежи в 8 и 9 клас

32-ма 17-18-годишни младежи са записани за първи път в българската просветителна система. Преди това те са били в чужбина, а сега са записани в 8, 9 или 11 клас. Това са част от резултатите от активността на Механизма за обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система, настоящ от 2017 г. 

С помощта на Механизма екипи от разнообразни ведомства търсят и включват назад в просветителната система деца, които в никакъв случай не са били на градина или учебно заведение, или пък са ги напуснали прибързано. Тази година данните демонстрират, че повече деца и възпитаници са почнали да учат през първите 3 месеца от началото на тази образователна година. От септември до ноември т.г. са записани да учат общо 8700 деца и младежи, които са се били отказали или в никакъв случай преди не са ходили на градина или учебно заведение. За същия интервал на 2020 г. в системата са включени 5343 деца и възпитаници - или с 3357 по-малко. (За цялата 2020/21 година броят им е 9630).

В началото на септември т.г. екипите за обсег си сложиха за цел да обходят 20 500 деца. Направените визити са даже повече - 26 835 на брой. Останалите към 18 000 възпитаници или не са били открити на адресите, защото са в чужбна (преобладаващия брой), или екпите не са съумели да получат единодушие от родителите им да ги пуснат в учебно заведение.

Над 2700 възпитаници са върнати в учебно заведение през тази есен, откакто са излезли от там в предходен интервал. 215 от тях са на възраст 17-18 години, когато образованието към този момент не е наложително. За първи път са записани на учебно заведение съвсем 6000 деца и младежи. 32 от тях на 17 или 18 години.

На въпроси на " Сега " за въпросните младежи, които към този момент са на прага на зрелостта, от МОН показаха, че съгласно учебния закон всеки има право на обучение, без значение на каква възраст ще постъпи за първи път в просветителната система. " В случаите, когато лице, постъпващо за първи път в учебно заведение, е по-голямо от възрастта на учениците от съответния випуск, формата на образование се предлага от екипа за поддръжка за личностното развиване в учебното заведение. Той изготвя оценка на потребностите от образование на ученика/лицето и при обезпечаване отбрана на ползите на останалите възпитаници от паралелката ", изясняват от ведомството.

Деца, които са на възраст до 3 години по-големи от възрастта на учениците от съответния клас, се записват в дневна форма на образование. Младежи, ненавършил 16 години, чиято възраст надвишава с повече от три години възрастта за съответния клас, се записват в самостоятелна форма на образование. Лица, навършили 16 години, се записват в независима форма на образование или се насочват към учебно заведение с вечерна форма на образование. Младежи на 17 и 18-годишна възраст могат да бъдат обучавани и в самостоятелна форма, когато са със специфични просветителни потребности.

По данните от Информационната система за реализация на Механизма (ИСРМ) 32-мата младежи на възраст 17-18 години са новообхванати, т.е. до момента не са ходили на учебно заведение в България. В множеството случаи се касае за лица, които са били в чужбина и са открити от екипите за обсег при актуализиране на статуса им. Един от тях е на записан възпитаник в 9 клас в Професионална гимназия по кожени произведения и текстил " Д-р Иван Богоров " в Пловдив, в независима форма, който с три години е по-голям от възрастта на набора. Друг случай е на записан възпитаник в 8 клас в Професионална гимназия по превоз и строителни технологии, отново в Пловдив, който се е завърнал от Германия и е с три години по-голям от другите възпитаници. Екипите за обсег за върнали в клас и възпитаник, записан в 11 клас в Професионалната гимназия по битова техника в Пловдив, завърнал се от Италия.

Друг случай е записването в 1 клас за образователната 2021/ 2022 година в Средно учебно заведение " Свети свети Кирил и Методий ", гр. Криводол на две девойки с увреждане -  ДЦП. Те неведнъж са посещавани от екипа за обсег по Механизма, само че учебното заведение в Криводол няма запаси и подобаващи педагогичен експерти, с които да обезпечи образование на ученичките. През лятото на работна среща на представители от отдел " Закрила на детето "  на община Криводол и Центъра за специфична просветителна поддръжка " Д-р Петър Берон " във Враца са подхванати ограничения за образование на ученичките в самостоятелна форма, като се образоват от експерти в Центъра.

 

ДАННИ

През септември-ноември 2021 година понижава броят на отпадналите от системата на образованието деца и възпитаници, макар че техният дял към момента се резервира висок, регистрират от МОН. Към 15 септември т.г. броят им е 57 287. За същия интервал на предходната година отпадналите възпитаници са 61 928. Напредъкът обаче е алегоричен - като % ранно отпадналите от учебно заведение деца са все над 12%.

Най-малко обхванати в системата деца има в Шумен, Кърджали, Сливен, Хасково и Ямбол. Повече деца и възпитаници са влезнали в детските градини и учебните заведения през тази година в областите Варна, Бургас, Видин, Добрич и Кюстендил.

За първи път през тази образователна година експертите започнаха с обиколките по домовете на учениците с месец по-рано. Те стартираха на 16 септември, с цел да могат децата да бъдат оптимално дълго време в учебно заведение. Още при започване на образователната година бяха образувани 1335 екипа, които търсят децата у дома. В тях са включени 19 915 преподаватели, обществени служащи, служители на реда, представители на общините и регионалните управи, районните ръководства на образованието и районните здравни инспекции. Част от участниците минаха онлайн образования преди и след стартирането на работата. Новото т.г. е и, че екипите по обсег към този момент вършат интегрирана оценка на потребностите на децата за да оферират по-адекватни ограничения по отношение на съответните случаи. 

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР