32-годишният военнослужещ Димитър Христакев, който простреля двама в Пловдив след

...
32-годишният военнослужещ Димитър Христакев, който простреля двама в Пловдив след
Коментари Харесай

Редник Христакев, прострелял двама в Пловдив, избухна в плач: Грижа се за болна майка

32-годишният военнослужещ Димитър Христакев, който простреля двама в Пловдив след спор за паркиране, избухна в рев в правосъдната зала, разказвайки, че се грижи за майка си, която предходната година била оперирана и не можела да напуща дома си. Помагал и на татко си в развъждането на маслодайни рози и зеленчуци в Златосел.

Това обаче не трогна военните магистрати и те го оставиха зад решетките, защото обвиняването е тежко – опит за съзнателно ликвидиране, написа " 24 часа ".

Защитникът му Пламен Бонев посочи, че по време на 5-годишната си работа не е наказван в никакъв случай. Нещо повече – имал премия от министъра на защитата. Според директния му шеф доста добре се справял със отговорностите си и имал развито възприятие за правдивост.

Инцидентът стана на 21 октомври към 20 ч. Редник Христакев паркирал колата си пред гаража на Марио Маринов, който се намира до моста на Герджика в Пловдив. Отишъл да си вземе храна от близкия китайски ресторант, а 4 минути по-късно се появил притежателят. Маринов направил няколко несполучливи опита да се свърже с Трето районно ръководство и алармирал непосредствено на телефон 112.

Две минути по-късно неизвестен жител се обадил за простреляно лице. Освен притежателя на гаража, потърпевш от патрона на Христакев е и различен мъж, който бил в региона.

Според прокурора подполковник Галин Андонов, в случай че военнослужещият бъде пуснат на независимост, съществува действителна заплаха да избяга от закона или да извърши друго закононарушение.

“Той е несемеен, няма деца и разполага със забележителен финансов запас, който би могъл да му помогне да се укрие ”, пледира обвинителят. Справка посочила, че Христакев е арендатор на доста ниви в село Златосел. Прокурорът удостовери, че камери са записали спречкването сред двамата мъже и че редови войник Христакев фактически е отнесъл 2 удара от потърпевшия, преди да извади револвера.

Експертизата не е подготвена, само че правосъден доктор удостоверил, че има пострадвания в региона на корема. Стрелял е един път - не предупредително, не сигнално, а в непосредствено него. Куршумът минал през очевидеца Маринов и улучил крайници на другото потърпевшо лице, след което пробил врата на гараж.

Според прокурора обвиненият не е употребявал оръжието от боязън, а с цел да показва предимство.

“При състояние, че това е боен, който непрекъснато върви по стрелбища, в случай че беше желал да го убие от 80 см, щеше да успее. Това е лице, което стреля от 100 м. Къде е директният предумисъл ”, попита бранителят. По негови думи Марио Маринов даже не усетил, че е бил прострелян, а схванал след това. “Не го извинявам, можело е да реагира по различен метод, само че това обвиняване е пресилено ”, счита юрист Бонев.

В обясненията си редови войник Христакев показа, че се изплашил от събралите се към колата му хора. “Върнах се и забелязах, че неговият автомобил е спрял тъкмо против моя, като го попречва да напусне мястото. Около колите имаше няколко индивида, явно се познаваха. В момента, в който слязох по стълбите, цялото им внимание се насочи против мен. Той се развика “Тебе ли чакаме ”. Застана сред мен и шофьорската врата, другите бяха зад него ”, изясни обвиненият. Той описа, че се озовал заклещен сред коли, хора и дървета. Маринов почнал да го удря, той се паникьосал и стрелял, без да се прицелва в никого. “Срещу мен имаше вербално нападателен човек, който заплашваше, че ще ме убие ”, изясни той.

След като прострелял мъжете, Димитър Христакев влезнал в колата си, заключил се, разглобил револвера и се обадил на 112. По думите на прокурора, на мястото са открити 2 цялостни пълнителя, което води до заключението, че оръжието е имало патрон в цевта. “Умисълът за това е да не се губи време в зареждане. Вадиш - гърмиш. Самият обвинен споделя че е изпаднал в потрес по-късно. Според мен сигурно е желал да простреля първото потърпевшо лице ”, отсече подполковник Андонов.

След като арбитър Стойко Спасов чу двете страни, разгласи отмора, с цел да реши дали да остави военния зад решетките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР