31 души са в неизвестност, над 3600 са били евакуираниВластите

...
31 души са в неизвестност, над 3600 са били евакуираниВластите
Коментари Харесай

Растат жертвите на потопа след взрива в „Нова Каховка“

31 души са в неопределеност, над 3600 са били евакуирани
Властите в Одеса не разрешиха къпането на плажовете

Международно следствие подозира Русия за детонацията

Расте броят на починалите в потопа, провокиран от взривяването на язовирната стена на “Нова Каховка ” в Херсонска област, Южна Украйна, съобщи Ройтерс.

Областта се управлява отчасти от украинските и отчасти от съветските сили. Първите оповестяват за 16 починали в Украйна, а съветската администрация разгласи, че жертвите в регионите под контрола на Москва са 29.

Над 3600 души са били евакуирани от засегнатите региони в Херсонска област и към Николаев, 31 души са към момента в неопределеност, а 1300 къщи остават наводнени.

Киев и Москва си насочиха взаимни обвинявания за взривяването на язовирната стена на 6 юни. Съоръжението “Нова Каховка ” е под съветски надзор още от първите дни на нашествието през февруари 2022 година

Екип от интернационалните специалисти, който проверява събитията към детонацията, разгласи, че е “много евентуално ” зад нея да стои Русия. Според първичните им изводи експлозивите, взривили язовира, са били сложени от съветските сили.
Москва от своя страна твърди, че Киев е направил бойкот против язовира и ВЕЦ-а към него, с цел да спре подаването на вода към Крим и да отвлече вниманието от несполучливата си контраатака.

Междувременно градският съвет на Одеса забрани къпането на градските плажове, които бяха оповестени за негодни за къпане заради забележителното утежняване на качеството на водата на Черно море в района и действителна заплаха за здравето на популацията - наоколо до брега са открити патогенни микроорганизми, само че не и извършител на холера, каквито известия имаше. Освен това от градската администрация не предлагат и разходки край морския бряг, както и лов на риба.

Замърсяването идва от отпадъци от регионите на наводненията след взривяването на язовирната стена на “Нова Каховка ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР