31 души с коронавирус се лекуват в Пирогов“, от тях

...
31 души с коронавирус се лекуват в Пирогов“, от тях
Коментари Харесай

Тежки усложения след дълги домашни лечения влизат в Пирогов. Тестват всички лекари в болницата след Великден

31 души с ковид се лекуват в „ Пирогов “, от тях 6 са в интензивно поделение. От лечебното заведение сигнализират, че постоянно при тях идват пациенти, лекувани дълго в домашни условия без резултат. 

„ В „ Пирогов “ идват доста тежки случаи с ковид. Прави усещане, че всички заболели с коронавирусна зараза, признати в болничното заведение, са били на домашно лекуване, някои от тях повече от 10 дни и са употребили 1 или 2 комбинирани антибиотици, които не са имали резултат. Лекувани са отдалечено от техните персонални лекари. При някои от тях се вижда извънредно тежки двустранни пневмонии, които са доста усложнени “. Това съобщи в студиото на утринния блок на БНТ изпълнителният шеф на „ Пирогов “ проф. доктор Асен Балтов.  

В реанимацията има 24 подготвени апарата да поемат тежки случаи, сега там има 6 настанени, другите 25 заболели са в приблизително или тежко положение, с нужда от кислородна терапия и те се лекуват в отделена клиника, която е единствено за ковид “, добави проф. Асен Балтов. 

От през вчерашния ден в „ Пирогов “ заработи лаборатория, в която ще се вършат проби за ковид. Днес се чака да излязат първите проби. Очаква се към средата на седмицата лабораторията да започне да действа на цялостни обороти и ще прави до 50 проучвания дневно. Проф. Балтов изясни също, че в болничното заведение лекарите не гледат дали болните от COVID-19 са здравноосиурени или не. Първата им задача е да се погрижат за здравето на пациента. По думите му се обмисля  след Великденските празници да се направи общо тестуване с бързи проби на целия личен състав на „ Пирогов “ , с цел да се види дали има някакъв построен, добит имунитет и да има действителна картина какво се е случило след месец действителна борба с ковид. 

В болничното заведение вършат бързи скринингови проби, с цел да се ориентират лекарите за обстановката и се оказва, че при някои пациенти има струпване на антитела, което значи, че са минали през етапа на острата зараза и към този момент стартират да вършат имунен отговор. Това приказва, че те в действителност са в доста тежко положение - прекарали вируса, само че са се усложнили с наслагване на бактериална зараза , която много затруднява тяхното лекуване.

Проф. доктор Асен Балтов разясни, че разликата сред ковид и сезонния грип е голяма.

„ Неслучайно споделяме, че това е невидимата опасност, тъй като в първия миг си мислим, че караме един естествен грип - множеството първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с затруднения от грипа. Но протичането е доста по-сериозно, доста по-тежко и много са повече недоволствата - от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове оранизма . Оказва се, че има увреждане и на други органи и системи, не е единствено на белия дроб, което приказва, че в действителност става въпрос за доста по-сериозна зараза от грипа “, посочи още проф. Балтов.

„ Пирогов “ благодари на всички донори. До момента даренията за болничното заведение са на стойност над 3,5 млн. Днес се чакат още пет нови респиратора от донор.

Проф. Балтов посрещна през днешния ден и президента Румен Радев, който посети „ Пирогов “. Радев употребява мотива, с цел да подсети още веднъж тезата си, че би трябвало да се намерения освен за физическото оцеляване на нацията, само че и за психическото, както и за рестартирането на стопанската система

„ Хората, които вземат решения, са сити хора, само че доста българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата. Обществото би трябвало да продължава с дисциплината, да извършва прецизно напътствията, които се дават от управляващите, би трябвало да има ясно ръководство на рецесията. Вирус ще има и след 13 май, ние отново ли ще стоим в това състояние? Трябва да се мисли за ясна тактика по какъв начин управляемо допустимо най-бързо да излизаме от това положение “, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава посочи, че има „ своите хрумвания “ и управляващите вървят по част от неговите „ стъпки “. Президентът предизвести, че дори закъсняваме с ограниченията, които да ни предпазят от „ социално-икономическа злополука “. От думите му стана ясно, че към момента измененията в Закона за изключителното състояние не са стигнали до него и, откакто се запознае с тях, ще реши дали има съображение да върне някои от текстовете. Радев разяснява и решението на депутатите да дарят заплатите си, като означи, че би трябвало те да дадат и предходното си заплащане: „ За разлика от депутати и министри, които имат намерение да дадат заплатите си към края на изключителното състояние, аз го направих първоначално. Преди половин месец си дадох заплатата на възрастните хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е персонален акт, в случай че доста държите да се равнявате по президента, има елементарно решение – кръгом и тичешком към месец март! “.

Румен Радев отговори задочно и на премиера Бойко Борисов, който разгласи, че при несъгласие върху продължаването на изключителното състояние, ще извади ГЕРБ от Народното събрание: „ Премиерът би трябвало да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да постанова несъгласие – на решения на Народно събрание не може да се постанова несъгласие. Гьоте го е споделил най-добре – няма нищо по-страшно от дейната нелепост “. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР