Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (4)

...
31 Английската дума с най-много определения е set“.Според Световните рекорди
Коментари Харесай

31 Английската дума с най-много определения е „set“.

Според Световните рекорди на Гинес „набор“ има най-големия брой значения на всяка дума в английския език, с 430 различни сетива, изброени в изданието от 1989 г. на Второто издание на Оксфордския английски речник. Думата "поставя" рекорда с запис от 60 000 думи или 326 000 знака и никоя друга английска дума не се е доближавала оттогава.

32 Creedence Clearwater Revival има най-много хитове номер 2 в Билборд – без да достига номер 1.

Блатната рок група на Джон Фогърти има странното отличие, че е виждала повече от нейните сингли да достигат номер 2 в класациите, без изобщо да достигат номер 1, отколкото която и да е друга музикална група. Между март 1969 г. и октомври 1970 г. групата отбелязва пет номер 2 сингъла в Billboard Top 100 - "Proud Mary", "Bad Moon Rising", "Green River", "Travelin' Band" и "Lookin' Out My" Back Door“ — но така и не видях някоя от песните му да стигне до първото място. Никой друг акт не е надминавал тази съмнителна чест оттогава.

33 Гълъбите могат да направят разликата между картина на Моне и Пикасо.

В проучване от 1995 г., публикувано в Journal of Experimental Analysis of Behavior, изследователите съобщават, че са успели да обучат гълъби да разграничават картините на Клод Моне и Пабло Пикасо, когато им се показват слайдове с техните произведения, които преди това никога не са виждали. Когато изображенията на Пикасо бяха обърнати, малките ценители на изкуството все още можеха да разберат, че това е Пикасо. Може би затова толкова много обичат да кацат върху статуи.

34 Точката над малките букви „i“ или „j“ е известна като „заглавие“.

Тази малка точка над малки букви "I" и "j" има истинско име: tittle. Смята се, че фразата "to a T" всъщност произлиза от фразата "to a tittle" - фраза, която се използва в същия смисъл от началото на 17 век. (Първият запис на фразата е в пиесата Woman Hater от 1607 г. на Франсис Бомонт и Джон Флетчър, в която редът гласи „Ще го цитирам до кратък текст.“)

35 Дъвката повишава концентрацията.

Следващия път, когато имате проблеми с фокусирането, може да посегнете към дъвка. Проучване от 2013 г. в British Journal of Psychology установи, че тези субекти, които са дъвчели дъвка, докато са участвали в предизвикателство за памет, са били в състояние да останат фокусирани за по-дълги периоди от време, отколкото тези, които не са дъвчели дъвка.

36 Супермен не винаги е летял.

Оригиналният комикс Супермен можеше да прескача високи сгради с един замах. Но тогава той трябваше да се върне веднага на Земята - защото не летеше. Едва през 40-те години на миналия век, когато аниматорите за нов анимационен сериал решават, че ще бъде твърде трудно да го рисуват рутинно, сгъвайки коленете си, се решава, че Супермен може да излети във въздуха. Читателите можеха да видят гладка анимация и един супергерой придоби нова сила.

37 Първият компютър е изобретен през 40-те години на миналия век.

В наши дни суперкомпютрите са навсякъде - и те наистина не се нуждаят от много място. Имате ли поставен Xbox One във вашата всекидневна? Това е суперкомпютър. Хибрид лаптоп-таблет в чантата ви? Това също е суперкомпютър. (Дори не ни карайте да започваме с нещото в джоба ви...) Но когато суперкомпютрите се появиха за първи път, те се нуждаеха от много, много повече пространство. Просто погледнете първия в света: Електронният цифров интегратор и компютър (ENIAC).

Първоначално построен в Инженерния факултет на Университета на Пенсилвания през 1946 г., ENIAC тежеше 60 000 паунда и заемаше стая, по-голяма от повечето студия (1500 квадратни фута). Малко след построяването си ENIAC беше изпратен в армията, където беше използван за изчисляване на балистични траектории (превод: изстрелване на ракети) с плашеща точност. Днес компютърните експерти в Penn приписват на ENIAC предвестника на „зората на информационната ера“.

38 Космосът мирише на запечена пържола.

Когато видите кадри на астронавти, носещи се мирно в космоса, чудите ли се някога на какво мирише космосът? Е, според някои бивши астронавти космосът наистина има специфична миризма, която витае след излизане в космоса. Те са го описали като „горещ метал“ или „пържеща пържола“.

39 Най-дългият сватбен воал беше със същата дължина като 63,5 футболни игрища.

Когато Мария Параскева, жена от Кипър, се омъжи през август 2018 г., целта й не беше просто да каже „Да“. Тя също беше решена да постави рекорд.

„Мечтата ми като дете винаги е била да счупя титлата на Световния рекорд на Гинес за най-дълъг сватбен воал“, обясни тя. Тя сбъдна мечтата си, носейки дантелен воал, който се простираше на 22 843 фута и 2,11 инча, или колкото 63,5 футболни игрища.

40 Еднорогът е националното животно на Шотландия.

Докато Шотландия гордо се гордее с чудовището от Лох Нес, едно от най-известните легендарни същества в света, страната избра да направи друг митичен звяр свое национално животно: еднорога. Въпреки че това може да изглежда като странен избор, Visit Scotland обяснява, че еднорозите са играли важна роля в историята на страната. Още през 12-ти век Уилям I използва "гордия звяр" в шотландския кралски герб.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР