30-те съюзници на НАТО взеха решението на срещата си на

...
30-те съюзници на НАТО взеха решението на срещата си на
Коментари Харесай

НАТО покани официално Швеция и Финландия в Алианса

30-те съдружници на НАТО взеха решението на срещата си на върха в Мадрид и също по този начин се съгласиха публично да третират Русия като " най-значителната и директна опасност за сигурността на съдружниците ".

Ратифицирането в съюзническите парламенти евентуално ще отнеме до една година, само че откакто бъде направено, Финландия и Швеция ще бъдат обхванати от член 5 на клаузата за групова защита на НАТО, която ги слага под защитния нуклеарен чадър на Съединените щати.

Междувременно съдружниците са подготвени да усилят военното си наличие в Северния район, като организират повече военни учения и морски патрули в Балтийско море, с цел да успокоят Швеция и Финландия.

След четири часа диалози в Мадрид през вчерашния ден турският президент Реджеп Ердоган контракти със своите финландски и шведски сътрудници поредност от ограничения за сигурност, които да разрешат на двете скандинавски страни да преодолеят турското несъгласие, наложено от Анкара през май поради опасенията от тероризма.

Съюзниците се споразумяха и за първата нова стратегическа идея на НАТО от десетилетия - документът за генерално обмисляне. Русия, която преди беше класифицирана като стратегически сътрудник на НАТО, в този момент е избрана като главната опасност за НАТО. Документът за обмисляне също по този начин цитира Китай като предизвикателство за първи път, създавайки почвата за 30-те съдружници да възнамеряват да се оправят с трансформацията на Пекин от добър търговски сътрудник в бързо разрастващ се съперник от Арктика до киберпространството.

За разлика от Русия, чиято война в Украйна провокира съществени опасения в Балтийските страни от нахлуване против територията на НАТО, Китай не е съперник, настояват водачите на НАТО. Но Столтенберг неведнъж е призовавал Пекин да осъди нашествието на Русия в Украйна.

На срещата на върха НАТО контракти дълготраен пакет за поддръжка за Украйна, в допълнение към към този момент обещаните милиарди долари за оръжия и финансова поддръжка.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че оръжията ще продължат да се доставят на Киев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР