30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане

...
30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане
Коментари Харесай

Наръчник учи директори и учители как да върнат децата в класните стаи

30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане - не виждат смисъл да вървят на учебно заведение, сочи национално представително изследване на Център за приобщаващо обучение.
Как да върнем смисъла в учебно заведение - това е главната тематика на новия безвъзмезден онлайн справочник, основан от Център за приобщаващо обучение, който може да бъде свален от интернет страницата на организацията:https://www.cie.bg/bg/narachnik-da-varnem-smisala-uchilishte. 

Неговата цел е да поддържа учители и шефове от цялата страна да се оправят с непрекъснато растящата липса на мотивация на учениците да вървят на учебно заведение.

Наръчникът събира опита на Център за приобщаващо обучение от междинната фаза на Програма " Училището има смисъл ", която се реализира с поддръжката на фондации Velux в две български учебни заведения - СУ " Георги Бенковски " в град Тетевен и СУ " Христо Смирненски " в град Брезово. Само за една година новаторският метод на Програмата съумява да увеличи мотивацията за учене на над 70% от включените деца и даже да понижи броя на неизвинените отсъствия с 20% по отношение на миналата година, като слага главен фокус върху връзката сред ученето и живота.

Именно скъсаната връзка сред учебното заведение и живота се оказва един от основните проблеми пред българското обучение - децата не схващат по какъв начин това, което учат в клас, ще им е потребно за живота и надлежно губят интерес към учебното заведение. Според национално представителното изследване на Центъра, 30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане от учебно заведение, а цели 45% от тях считат главните предмети като математика, история и естествени науки за изцяло безинтересни.

" Когато видяхме тези данни, си казахме, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения, тъй като учебното заведение става все по-неадекватно по отношение на условията и упованията на актуалните деца ", изясни Димитър Лазаров, програмен шеф на Център за приобщаващо обучение, и добави: " С работата си в Брезово и Тетевен ясно видяхме, че е допустимо и даже не е комплицирано да създадем по този начин, че децата да вървят на учебно заведение с наслада. И с цел да вдъхновим учители и шефове от цялата страна да създадат същото, взехме решение да съберем научените уроци в новия справочник. "

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР