30% от разписките от гласуването в парламентарните и президентските избори

...
30% от разписките от гласуването в парламентарните и президентските избори
Коментари Харесай

30% от разписките от машинното гласуване на изборите ще се броят ръчно |

30% от разписките от гласуването в парламентарните и президентските избори на 14 ноември ще се броят контролно, реши Централната изборна комисия на съвещание през днешния ден, откакто Върховният административен съд анулира броенето на 100% от разписките.

На предишните избори се преброиха 14% от разписките.

Заседанието мина с напрежение, с остри реплики и нападки сред членове на ЦИК. Чуха се гласове с искане ЦИК наново да реши да се броят всички разписки от машините за гласоподаване - теза, зад която застанаха Йорданка Ганчева (ГЕРБ), Георги Баханов (ГЕРБ) и Красимир Ципов (ГЕРБ). Отмененото от Върховен административен съд решение за 100% преброяване също бе признато по искане на ГЕРБ.

Двамата акцентираха в претекстовете си обстоятелството, че обществото би трябвало да бъде уверено в честността на вота - идея, пред която забавянето при предаването на протоколите от секционните комисии било " безусловно неплатежоспособен " мотив. Наличието на изненадващо появили се машини за гласоподаване през последните дни също бе изтъкнато като мотив в интерес на ръчното преброяване.

" Не може да има спор към това, че би трябвало да има контролно броене, с цел да се усили доверието в изборния развой - увери представителят на ЦИК Цветозар Томов, само че уточни, че се пропущат значимите въпроси кой да го извърши и по какъв начин да стане то. " Защо обсъждаме единствено СИК да вършат броене? ", попита той и предложи РИК или ЦИК да се заемат с този развой, като за него пожеланият вид бил отговорността да е на ЦИК.

" На предишните избори имаше случаи, при които бяха преписани машинните протоколи. Това е естествено - едни преуморени хора (в СИК) трябваше да управляват сами своята активност съгласно нашето решение. Много по-уместно е това да бъде осъществено от РИК или ЦИК, в случай че желаеме цялостна обективност при този надзор. В най-голяма степен ще я реализираме, в случай че го прави ЦИК ", сподели той, само че срещна плевел отпор от някои свои сътрудници, да вземем за пример Ерхан Чаушев, който на концепцията за преброяване под контрола на ЦИК възкликна " Пази Боже! " и добави, че предлагането било " несвоевременно ". Юристът от Движение за права и свободи възрази, че СИК не проверявали личната си активност, а надеждността на една машина, по тази причина било подходящо те да броят.

За да успокои пристрастеностите, Томов обясни, че не предлага персонално членовете на ЦИК да изброят 3 милиона разписки, а тази активност да се провежда като всяка друга, като да вземем за пример се сформира преброителна комисия, която да брои обществено, с ефирен сигнал и по този начин всеки да е уверен, че няма нарушавания. А в случай че такива бъдат открити, ЦИК да направи всички вероятни инспекции, с оглед значимостта на изборите.

Другият представител на ЦИК Росица Матева вметна, че не е належащо контролното броене да се направи в деня на вота, а може да се извърши ден, два след него или по-късно. Тук още веднъж имаше възражения.

В последна сметка се реализира единодушие само броенето да е на 30% от разписките, подбрани на инцидентен принцип, каквото бе предлагането на докладчика Емил Войнов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР