3-ма активисти са оправдани за клевета на тайландска компания за птици, обвинена в нарушаване на трудовото законодателство

...
Трима тайландски активисти за правата на човека са оправдани за
Коментари Харесай

Трима тайландски активисти за правата на човека са оправдани за престъпно клевета върху компания за птици с публикации в социалните медии, които подкрепи други активисти, които го бяха обвинили в злоупотреба с трудови практики

От YUCHENG TANG Associated Press, 29 август 2023 г., 7:27 ч.

БАНКОК -- Трима правозащитници бяха оправдани във вторник за престъпно оклеветяване на тайландска компания за домашни птици с публикации в социалните медии, които подкрепят други активисти, които са я обвинили в злоупотреба с трудови практики, според обвиняемите и техния адвокат.

Те бяха обвинени по закон, който можеше да доведе до присъда от 42 години затвор, ако бяха осъдени.

Компанията, Thammakaset, каза, че коментарите на обвиняемите в социалните медии са свързани косвено с това, което тя нарече клеветническо видео, създадено от правозащитна група Fortify Rights, съдържащо интервю с работник, който твърди, че условията на труд са злоупотребяващи. Общо случаят включваше 30 обвинения в престъпна клевета.

Представителят на компанията, Чанчай Феамфон, не отговаряше на телефонни обаждания за коментар и не отговаряше на текстови съобщения.

Няколко азиатски държави имат наказателни закони за клевета. Критиците казват, че подобни дела за клевета често се използват от компании и политици, за да заглушат и сплашат критиците.

От 2016 г. Thammakaset е започнал най-малко 37 съдебни дела срещу 22 лица, включително работници мигранти, активисти за правата на човека и журналисти, като мнозинството са жени, според Fortify Rights . Почти всички бяха отхвърлени от тайландските съдилища.

Работниците в Thammakaset са подали жалба до Националната комисия по правата на човека на Тайланд през 2016 г. Работниците казаха, че работят до 20 часа на ден ден за повече от 40 дни без почивен ден, липсваше им компенсация за извънреден труд и документите им за самоличност бяха конфискувани.

През август 2016 г. Министерството на защитата на труда и социалните грижи на Тайланд нареди Thammakaset да плати на работниците общо 1,7 милиона бата ($56 000) като обезщетение и щети, въпреки че парите не са били предадени до 2019 г.

Съдът не направи веднага публикува решението си във вторник. Съдията установи, че подсъдимите не са виновни за клевета, тъй като читателите на техните публикации в социалните медии е трябвало да кликнат върху няколко връзки, за да достигнат до видеото на Fortify Rights, каза адвокатът на подсъдимите.

„Изправянето пред обвинение в престъпна клевета е наистина травматизиращо“, каза един от оправданите, Ангхана Неелападжит, член на работна група на ООН за изчезвания и носител на филипинската награда „Рамон Магсайсай“ за работа в областта на човешките права. „Например, трябва да спечелите пари, за да платите за адвоката. Трябва да пожертвате времето си, за да присъствате на съда. Трябва да слушате как компанията ви атакува, когато никога не сте правили нищо лошо.

„Честно казано, не се чувствам щастлив или облекчен, защото претърпяхме почти четири години съдебни процедури, само за да отхвърлим делата“, каза Thanaporn Saleephol, бивш служител на Fortify Rights. „Това всъщност е целта (на злоупотреба със закона за клеветата), защото има за цел да накара защитниците на човешките права да губят време и енергия.“

Puttanee Kangkun, директор на The Fort, който е домакин на активистки групи в Банкок, каза, че е щастлива от оправдателната си присъда, но се запита защо е отнело толкова време - 15 изслушвания за четири години.

„Трябва да има някакъв механизъм, който да спре това намерение от страна на компанията да се опита да спре свободата на мнения и критика в обществена полза“, каза тя.

Адвокатът на тримата обвиняеми, Титтасат Судсан, каза, че наказателният закон за клевета се използва лесно от компаниите, за да накарат критиците да млъкнат.

„След като компанията започне наказателно преследване, полицията извършва разследването. По същество ищецът не трябва да прави много, освен да прехвърли повече отговорности върху властите“, каза Титасат.

___

Намерете повече от азиатско-тихоокеанското покритие на AP на https://apnews.com/hub/asia-pacific

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР