3-годишните близначета Стефан и Габриела, които са в пловдивска болница,

...
3-годишните близначета Стефан и Габриела, които са в пловдивска болница,
Коментари Харесай

Дават 3-годишните близнаци на приемно семейство

3-годишните близначета Стефан и Габриела, които са в пловдивска болница, ще бъдат настанени в профилирано приемно семейство.
Това заяви пред Радио Пловдив шефът на "Социално подкрепяне " в Пловдив Надя Танева.
Близнаците бяха доведени от майката - 38-годишната Иванка Стефанова, в УМБАЛ "Св. Георги " в Пловдив в понеделник вечерта. Момиченцето бе със синини по цялото тяло, а момченцето бе оперирано по неотложност поради мозъчен кръвоизлив и към момента е в дълбока кома. Двете деца са мощно недохранени - тежат по към 9 кг, колкото няколкомесечно бебе.
Майката, която е била пияна, бе арестувана, само че на идващия ден бе освободена от ареста без да й бъде повдигнато обвиняване. Тя изясни, че гипсов орнамент е паднал върху главата на 3-годишния Стефан, а пред обществените декларирала, че се грижи за децата, колкото й разрешават опциите. Бащата работи в Германия и към момента не е прибрал в България.
3-годишната Габриела към този момент се възвръща, само че не може да приказва и да върви. Според персоналния доктор на близнаците доктор Янко Трифонов, Стефан и Габриела имат лекостепенна детска церебрална парализа. Педиатърът забелязал характерните признаци в нервно-физическото положение на бебета, когато децата навършили 6 месеца и ги изпратил при експерт за диагностициране.
Д-р Трифонов изясни, че родителите на два пъти, макар издадените посоки не са съветвали децата, чак след няколко месеца са посетили невролог, който е удостоверил подозренията му за начална форма на ДЦП. Последвала е рехабилитация, само че какъв брой дълго е траяла и дали родителите са се отнесели отговорно към казуса, персоналният доктор не можа да изясни.
По думите му последно той е виждал и преглеждал близнаците преди година. Тогава е сложил и нужната за възрастта имунизация на децата. От март предходната година той няма връзка с родителите, макар че е звънял по телефона и е търсил контакт с майката.
Директорът на "Социално подкрепяне " в Пловдив Надя Танева съобщи, че в началото близначетата ще бъдат настанени в профилирано приемно семейство. През това време обществените ще работят с майката и бабата на близнаците, която е подготвена да се грижи за децата в дома си в град Стамболийски.
След като бъдат направени изследвания ще се реши кое е най-хубаво за тях и дали да бъдат настанени при бабата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР